Frank McCourt, liderul consorţiului Project Liberty, a declarat că este deschis la împărţirea proprietăţii aplicaţiei TikTok, cu condiţia ca aceasta să fie găzduită pe tehnologia dezvoltată de organizaţia sa non-profit, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt de acord cu orice este legal şi acceptat de guvernul SUA,” a declarat McCourt într-un interviu pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Declaraţiile sale vin în contextul în care fostul preşedinte Donald Trump a exprimat dorinţa ca guvernul SUA să deţină ”o participaţie de 50%” într-o companie mixtă pentru TikTok.

Telenovela vânzării TikTok

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a confirmat o lege care obligă ByteDance să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicţie în SUA. După ce termenul limită pentru vânzare a expirat duminică, aplicaţia a fost blocată pentru utilizatorii americani şi eliminată din magazinele de aplicaţii Apple şi Google.

Totuşi, TikTok a început să îşi restabilească serviciile duminică, după ce Trump a semnat un ordin executiv care amână interdicţia federală cu 75 de zile.

McCourt a subliniat că este dispus să accepte orice aranjament comercial, inclusiv o participare de 50%, atâta timp cât TikTok funcţionează pe protocolul tehnologic DSNP (Decentralized Social Networking Protocol), dezvoltat de Project Liberty Institute.

Un nou model de gestionare a datelor utilizatorilor

DSNP propune o schimbare majoră în modul în care platformele de socializare gestionează datele utilizatorilor. Protocolul permite utilizatorilor să controleze modul în care datele lor sunt utilizate şi să migreze conţinutul către alte aplicaţii care respectă aceste principii.

”Experienţa utilizatorului ar fi similară, dar diferenţa majoră ar fi că utilizatorii îşi vor deţine identitatea, datele şi relaţiile, într-un mod diferit faţă de cum funcţionează TikTok acum,” a explicat McCourt.

TikTok fără algoritmul său central

Project Liberty nu intenţionează să achiziţioneze algoritmul TikTok, care este considerat un factor cheie al succesului platformei.

”Nu suntem interesaţi de algoritmul sau tehnologia chineză,” a spus McCourt, deşi a recunoscut că valoarea TikTok scade semnificativ fără acest element.

Concurenţa pentru achiziţionarea TikTok

ByteDance nu a luat încă o decizie cu privire la vânzarea TikTok, iar guvernul chinez ar putea respinge orice tranzacţie.

Pe lângă Project Liberty, alţi potenţiali cumpărători sunt interesaţi de platformă. Fostul preşedinte Trump a menţionat posibilitatea ca CEO-ul Tesla, Elon Musk, sau preşedintele Oracle, Larry Ellison, să achiziţioneze TikTok. De asemenea, YouTuber-ul MrBeast (Jimmy Donaldson), împreună cu un grup de investitori, pregăteşte o ofertă, conform declaraţiilor avocatului său.

Rămâne de văzut cine va câştiga competiţia pentru una dintre cele mai populare aplicaţii din lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.