Libia are nevoie de investiţii cuprinse între 3 şi 4 miliarde de dolari pentru a ajunge la un nivel al producţiei de petrol de 1,6 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat ministrul interimar al Petrolului şi Gazelor, Khalifa Abdulsadek, într-un interviu pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a adăugat că o nouă rundă de licitaţii pentru concesiuni petroliere este aşteptată să fie aprobată de cabinet până la sfârşitul lunii ianuarie.

Abdulsadek a subliniat că economia Libiei depinde în mare măsură de petrol, care reprezintă peste 95% din producţia economică a ţării.

”Există un impuls în ceea ce priveşte reconstrucţia, iar acest lucru poate fi realizat doar prin creşterea producţiei,” a spus el.

Obiectivul Libiei nu este doar atingerea pragului de 1,6 milioane bpd, ci şi creşterea producţiei la 2 milioane bpd, a adăugat ministrul.

Potrivit Companiei Naţionale de Petrol (NOC), producţia naţională de petrol a atins vineri 1.413.372 bpd.

Ţara membră OPEC producea 1,6 milioane bpd înainte de războiul susţinut de NATO care a dus la răsturnarea regimului Muammar Gaddafi în 2011.

În cadrul Summitului Energiei şi Economiei din Libia, desfăşurat la Tripoli, Abdulsadek a precizat sâmbătă că noul tur de licitaţii va include trei bazine şi între 15 şi 21 de blocuri.

”Licitaţiile vor viza toate bazinele sedimentare din Libia: Bazinul Sirte, Bazinul Murzuq, Bazinul Ghadames, precum şi zone marine, practic oriunde,” a declarat el.

Ultima rundă de licitaţii pentru concesiuni de explorare petrolieră şi gaze a avut loc în urmă cu 17 ani, potrivit fostului şef al NOC, Farhat Bengdara, care a demisionat joi şi a fost înlocuit de Masoud Sulaiman, membru al Consiliului de Administraţie al NOC.

Abdulsadek a explicat că data anunţării licitaţiei va fi stabilită după aprobarea de către guvernul de uniune naţională, întrucât atât ministerul Petrolului, cât şi NOC şi-au finalizat deja pregătirile.

”Guvernul va lucra cu partenerii săi pentru a asigura finanţarea de 3-4 miliarde de dolari, nu doar pentru a creşte producţia, ci şi pentru a menţine ratele actuale de producţie,” a mai spus ministrul.

Această rundă de licitaţii are o importanţă strategică, a adăugat el, explicând că ”de fiecare dată când există producţie, apare şi o pierdere, iar această pierdere trebuie compensată prin explorare.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.