Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală rămâne pe cale să reducă ratele dobânzilor în viitorul apropiat, sub rezerva oricăror şocuri majore, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lagarde a spus că BCE va monitoriza preţurile petrolului ”foarte îndeaproape”, pe fondul temerilor crescute de extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului în weekend, ea a spus că reacţia preţului petrolului a fost ”relativ moderată”.

Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu până în prezent că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor la întâlnirea sa din iunie.

Observăm un proces dezinflaţionist care se mişcă conform aşteptărilor noastre. Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaţionist, dar dacă se mişcă conform aşteptărilor noastre, dacă nu avem un şoc major în dezvoltare, ne îndreptăm către un moment în care trebuie să moderam politica monetară restrictivă”, a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marginea Reuniunilor de primăvară ale FMI.

Ea a adăugat că, ”aşa cum am spus, sub rezerva unui şoc suplimentar, va fi timpul să moderăm politica monetară restrictivă într-un termen rezonabil de scurt”, a adăugat ea.

BCE a menţinut joia trecută ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea întâlnire consecutivă, dar a semnalat că încetinirea inflaţiei înseamnă că ar putea începe să le reducă în curând.

Într-o schimbare faţă de limbajul precedent, BCE a spus că ”ar fi potrivit” să îşi reducă dobânda pentru depozite de 4%, dacă presiunile subiacente ale preţurilor şi impactul majorărilor anterioare ale dobânzilor ar creşte încrederea că inflaţia va reveni spre ţinta sa de 2% ”într-un mod susţinut.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.