Inflaţia anuală în zona euro a încetinit la 2,2% în luna martie, conform estimărilor preliminare publicate marţi de Eurostat, în uşoară scădere faţă de nivelul de 2,3% înregistrat în februarie, relatează CNBC.
Inflaţia de bază, care exclude preţurile mai volatile ale alimentelor, energiei, alcoolului şi tutunului, a coborât la 2,4% în martie, faţă de 2,6% în luna precedentă. Inflaţia în sectorul serviciilor — un indicator urmărit îndeaproape şi care s-a menţinut mult timp în jurul pragului de 4% — a încetinit la 3,4% de la 3,7%.
Datele au confirmat tendinţele observate în marile economii din zona euro, unde inflaţia din martie a fost sub aşteptări. Germania a raportat o inflaţie de 2,3%, Spania de 2,2%, iar în Franţa aceasta a rămas neschimbată la 0,9%.
Aşteptări ridicate pentru o nouă reducere a dobânzii de către BCE
Reducerea inflaţiei, în special în sectorul serviciilor, a sporit aşteptările privind o reducere de 25 puncte de bază a dobânzii de politică monetară la următoarea şedinţă a Băncii Centrale Europene din 17 aprilie. Potrivit datelor LSEG, pieţele financiare estimează o probabilitate de 80% pentru o astfel de măsură.
”Credem că această scădere, împreună cu dovezile puternice că inflaţia va continua să se tempereze şi cu slăbiciunea persistentă a activităţii economice, va fi suficientă pentru ca BCE să reducă din nou dobânda cu 25 de puncte de bază”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist-şef adjunct pentru zona euro la Capital Economics.
În paralel, rata şomajului ajustată sezonier a scăzut la 6,1% în februarie, faţă de aşteptările analiştilor de 6,2%. De la începutul ciclului de reducere a dobânzilor, în iunie anul trecut, BCE a redus rata dobânzii de la 4% la 2,5%, facilitând astfel accesul companiilor la finanţare.
Incertitudine privind noile tarife impuse de SUA
În acelaşi timp, Uniunea Europeană se confruntă cu perspectiva introducerii unor tarife vamale impuse de administraţia americană, printre care se numără o taxă de 25% pentru automobilele importate.
Deşi impactul acestor măsuri comerciale rămâne incert, unii economişti avertizează că ele ar putea avea un efect inflaţionist. Totodată, există scenariul în care aceste tarife ar putea genera presiuni deflaţioniste în zona euro, prin scăderea exporturilor şi, implicit, a creşterii economice.
”Tarifele SUA ar putea duce la scăderea inflaţiei, deoarece afectează exporturile şi cererea externă. În schimb, răspunsul Uniunii Europene — prin măsuri tarifare similare — ar putea avea un efect inflaţionist, deoarece aceste taxe interne vor fi în mare parte suportate de consumatori”, a explicat Bert Colijn, economist-şef pentru Olanda la ING.
Răspunsul Comisiei Europene la aceste politici comerciale va juca un rol esenţial în determinarea impactului economic al conflictului tarifar.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.