Grupul Agricover anunţă că a avut în 2024 un profit operaţional consolidat de 92,4 milioane lei, mai mare cu 66,5% faţă de 2023. Portofoliul de credite şi avansuri a crescut cu 9,2% faţă de 2023, la 3,17 miliarde lei. Segmentul Agribusiness raportează un profit înainte de deprecieri şi amortizări, dobânzi şi impozite (EBITDA) de 20,3 milioane lei, de trei ori mai mare faţă de 6,5 milioane lei în 2023.
Rata creditelor neperformante a fost de 3,48%, sub media pieţei de 4,7% pentru IMM-uri.
”Grupul Agricover, jucător strategic în dezvoltarea agriculturii româneşti, a încheiat 2024 cu un avans semnificativ al profitului operational consolidat, din activităţi continuate, în creştere cu 66,5% faţă de anul anterior, ajungând la 92,4 milioane lei”, anunţă grupul.
Agricover precizează că 2024 a fost un an marcat de secetă şi de condiţii macroeconomice dificile.
„Prin soluţiile oferite, Agricover susţine performanţa şi adaptabilitatea fermierilor români într-un sector tot mai complex şi dinamic. Am sprijinit extinderea finanţărilor personalizate în funcţie de nevoile reale din teren, reuşind, în paralel, o redresare solidă a marjelor în segmentul Agribusiness. În acelaşi timp, am gestionat riguros riscurile, am optimizat structura capitalului şi ne-am pregătit pentru provocările anului 2025”, spune Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding.
Segmentul Agrifinance a continuat să crească, portofoliul de credite majorându-se cu 9,2%, până la 3,17 miliarde lei. Managementul prudent al riscurilor a dus la o scădere cu 32% a pierderilor nete din credite, iar marja netă de dobândă s-a menţinut la un nivel solid, de 8,05%.
”După un an 2023 dificil, segmentul Agribusiness raportează un profit înainte de deprecieri şi amortizări, dobânzi şi impozite (EBITDA) de 20,3 milioane lei, de 3 ori mai mare faţă de 6,5 milioane lei în 2023. Această performanţă s-a datorat unei strategii eficiente de aprovizionare şi optimizării costurilor, pe fondul unei stabilizări a preţurilor inputurilor agricole”, mai arată grupul, care precizează că fermierii s-au confruntat în 2024 cu o scădere semnificativă a preţurilor cerealelor şi cu o secetă prelungită.
Legat de perspectivele pentru 2025, Agricover menţionează că va continua să investească în inovaţie şi în creştere sustenabilă, concentrându-se pe următoarele direcţii strategice: Extinderea serviciilor financiare şi digitale pentru a sprijini fermierii; Menţinerea unui management prudent al riscurilor, pentru a asigura stabilitatea financiară; Optimizarea structurii de capital, în vederea susţinerii expansiunii viitoare; Accelerarea transformării digitale, pentru a spori eficienţa şi accesibilitatea serviciilor.
Agricover deserveşte aproape 10.000 de fermieri la nivel naţional. Agricover Holding include: Agricover Credit IFN, una dintre cele mai mari instituţii financiare nebancare din România, specializată în finanţarea operaţiunilor şi investiţiilor fermierilor; Agricover Distribution şi Agricover Commodities, companii specializate în distribuţia de inputuri agricole – carburanţi, seminţe certificate, precum şi produse pentru protecţia şi nutriţia plantelor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.