Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat duminică, la Digi24, că de la 1 noiembrie 2015 şi până în august rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizând că se aşteaptă ca în martie 2017 exerciţiul fianciar pentru perioada 2007-2013 să fie încheiat cu o rată de 80%.
”Au intrat în ţară de când Dacian Cioloş este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intraţi efectiv în ţară, absorbţie pe exerciţiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbţie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbţie salt de la 1 noiembrie până la 8 august anul acesta. Adică Ponta l-a lăsat la 58%, noi l-am dus încă 20% în plus”, a spus Ghinea, la Digi24.
El a mai spus că estimează ca la finalul acestui ani în România să fie cheltuiţi 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Probabil că vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimăm. Dar finalul lui 2016 nu este atât de importat cât e martie 2017. În martie 2017 este data la care ar trebuie să închidem programele operaţionale 2007-2013. Scenariul pe care lucrăm acum e o rată de absorbţie de 80%. Deci să închidem pe 80% rata de absorbţie. Se poate face dacă păstrăm ritmul în care să emitem facturi la Comisia Europeană. Asta e pe închidere”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
Ghinea a explicat că în acest moment ne aflăm între două exerciţii financiare, adică 2007-2013 şi 2014-2020.
”Pentru exerciţiul nou e important şi proiecte lansăm şi de asta vă spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de când am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Răducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reuşit sp lansez şapte miliarde din 13”, a mai spus Ghinea.
Referitor la rata de absorbţie a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020, Ghinea spune că România a atins 1%.
”Am atins 1% în august, dar media europeană e de 1,5%. (..) Ştiţi când au fost primele plăţi, rambursări de fapt? (...) Nimic nu ne împiedică să facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care încă nu i-am consumat”, a mai spus ministrul.
Ghinea a mai precizat că principala problemă cu care se confruntă România în acest moment în ceea ce priveşte fondurile europene este acreditarea autorităţilor de management.
”Când termini acreditarea autorităţilor de management atunci începi să faci rambursări dincolo de avansul pe care îl avem deja în ţară. De asta eu spun că e o dispută pur politică şi artificială pentru că toate statele europene sunt în jur de 1% pentru că toate sunt în proces de acreditare. Noi suntem în urmă cu procesul de acreditare. (...) Până să vin eu au stat toţi zicând un fel de totul sau nimic. Facem toată acreditarea o dată, facem tot sistemul IT o dată. Se acumulau întârzieri”, a mai spus Ghinea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.