Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5152 lei/euro, în scădere cu peste 2 bani faţă de cotaţia de precedentă, după calmarea tensiunilor generate de votul pro-Brexit, analiştii afirmând că revenirea leului a fost susţinută şi de creşterea dobânzilor din piaţa interbancară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5366 lei/euro, care a marcat o creştere cu circa doi bani faţă de nivelul anterior.

Deprecierea de vineri a leului a fost generată de rezultatul referendumului din Marea Britanie, pentru ieşirea regatului din Uniunea Europeană. Însă deprecierea monedei româneşti a fost mult mai mică decât cea a forintului sau zlotului, iar revenirea ulterioară poate fi pusă şi pe o intervenţie a băncii centrale. 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"În ciuda unor incertitudini majore legate de votul privind Brexit-ul, cursul euro/leu a revenit pe o tendinţă de scădere, după un salt iniţial, evoluţie susţinută, posibil, de prezenţa băncii centrale ăn piaţă prin furnizarea de lichiditate (dobânzile mai mari pot fi factorul declanşator)", se arată într-un raport al ING..

Vineri, rezultatul referendumului din Marea Britanie a dezgheţat dobânzile interbancare. Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează majoritatea creditelor în lei, a urcat vineri la 0,85% pe an, după ce a stagnat în ultimele luni la 0,75%-0,76%, arată datele Băncii Naţionale a României. Luni, Robor la 3 luni a coborât nesemnificativ, la 0,84%. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 2 bani în raport cu leul, până la 4,0924 lei, de la nivelul anterior, de 4,0766 lei.

Nivelul de luni al cursului dolarului în raport cu leul nu a mai fost atins din 3 martie, când BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0986 lei/dolar. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade de turbulenţe, a crescut cu 2 bani, la 4,1990 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.