Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creştere de 4% faţă de 2023, dar sub ritmul din 2023 şi 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%, semn că piaţa a intrat într-o fază de normalizare după creşterile post-pandemice, potrivit unui raport Cushman & Wakefield, care arată că România, cu un avans de 120% în 2019 – 2023, este departe de a-şi fi atins potenţialul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Industria europeană a retailului de lux a continuat să crească în 2024, însă într-un ritm mai moderat comparativ cu anii anteriori. Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creştere de 4% faţă de 2023, dar sub ritmul din 2023 şi 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%, semn că piaţa a intrat într-o fază de normalizare după creşterile post-pandemice”, potrivit celui mai recent raport Cushman & Wakefield, European Luxury Retail 2025.

Deşi expansiunea a continuat în 2024, numărul de magazine noi a scăzut, iar brandurile de lux au început să adopte strategii mai selective, concentrându-se pe extinderea magazinelor existente şi pe investiţii în proprietăţi comerciale premium.  În 2024, au fost deschise doar 83 de noi magazine pe 20 de artere comerciale din 16 oraşe europene, faţă de 107 în 2023. Cele mai multe magazine au fost deschise în Paris, Milano şi Londra, principalele pieţe de lux din Europa.

În Europa Centrală şi de Sud Est, s-a remarcat Cehia, prin Praga, unde în 2024 brandurile de lux au deschis 5 magazine.

România se conturează ca o piaţă emergentă, dezvoltarea acestui segment fiind însă îngreunată de disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale stradale pretabile pentru acest tip de activitate.

 Cu toate acestea, Calea Victoriei ar putea să devină în perioada următoare o destinaţie şi mai relevantă pentru brandurile de lux, ţinând cont de faptul că au fost anunţate mai multe investiţii care vizează renovarea unor clădiri istorice, ce ar putea acomoda aceşti retaileri premium.

Drumul a fost deja deschis de Louis Vuitton, prin lansarea de anul trecut a magazinului amplasat în hotelul InterContinental Athenee Palace şi de brandul italian Zegna, ce a deschis de curând un magazin monobrand într-o vilă istorică din apropiere de Calea Victoriei. Urmează Dior, Saint Laurent, Celine, Valentino, Hermes, Chanel, Guerlain, branduri ce au fost anunţate de către Hagag Development Europe în spaţiul de aproximativ 4.000 de metri pătraţi care va rezulta în urma renovării Palatului Ştirbei.

 ”Analiza evoluţiei performanţei principalelor branduri de lux prezente în România arată că în perioada 2019 - 2023 vânzările cumulate ale acestora au crescut cu 120%, în condiţiile în care în această perioadă deschiderile de noi magazine nu au fost semnificative. Cu toate acestea, piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul, iar crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea acestor branduri este esenţială pentru a atrage nume noi în piaţă. Ne referim aici la spaţii de retail moderne, dar adaptate cerinţelor operatorilor din retailul de lux. Aceste branduri caută să deschidă magazine în clădiri de referinţă, cu o arhitectură specială, cu spaţii generoase, unde pot crea experienţe deosebite de shopping pentru clienţi. Din păcate, în afară de un număr redus de centre comerciale şi de spaţiile de la parterul hotelurilor de 5 stele, în prezent, oferta de astfel de spaţii este aproape inexistentă”, spune Raluca Zlate, senior consultant retail agency Cushman & Wakefield Echinox.

De altfel, disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale premium este unul dintre factorii care au determinat reducerea ritmului de deschidere de noi magazine la nivel european. Pe marile artere de lux din Europa, rata de neocupare a scăzut sub 5%, iar în unele cazuri (ex. Via Montenapoleone, Bond Street, Avenue Montaigne) nu există deloc spaţii disponibile.

Această lipsă de locaţii potrivite a încetinit ritmul expansiunii. Oferta limitată de spaţii comerciale a condus la creşterea chiriilor cu 3,6% în 2024, ajungând în unele locaţii, precum Milano şi Paris, la recorduri istorice. În aceste condiţii, brandurile au fost nevoite să găsească soluţii creative pentru extindere, cum ar fi conversia etajelor superioare sau a subsolurilor în spaţii comerciale.

Totodată, orientarea spre magazine mai mari a determinat brandurile de lux ca, în loc să deschidă noi locaţii, să prioritizeze extinderea şi modernizarea magazinelor existente, transformându-le în spaţii mai mari, cu zone VIP şi experienţe personalizate.

Pe de altă parte, creşterea preţurilor în industria luxului a afectat segmentul cumpărătorilor aspiranţi, ceea ce a determinat brandurile să îşi reevalueze strategiile de expansiune şi să se concentreze pe locaţii ultra-premium.

Un alt factor a fost faptul că în loc să închirieze noi spaţii, branduri precum LVMH, Kering şi Chanel au preferat să achiziţioneze clădiri întregi pentru a-şi asigura controlul pe termen lung asupra celor mai bune locaţii.

În ciuda încetinirii ritmului de creştere, cererea pentru produse de lux a rămas solidă, susţinută de segmentul high-end şi de revenirea turismului internaţional. De altfel, un factor-cheie al creşterii vânzărilor a fost turismul internaţional, care a înregistrat un avans de 11% faţă de 2023, depăşind pentru prima dată nivelurile pre-pandemice.

Cel mai activ grup de lux în expansiune a fost LVMH cu 15 magazine deschise în 2024 şi cu investiţii semnificative în achiziţia de proprietăţi pentru branduri precum Louis Vuitton şi Dior.

Grupul elveţian Richemont a inaugurat 11 magazine, majoritatea pentru branduri de ceasuri şi bijuterii (Cartier, Van Cleef & Arpels), iar Kering şi-a redus expansiunea la 3 noi magazine, dar a continuat să cumpere clădiri pentru extinderi viitoare. Rolex, OTB Group şi Patek Philippe – au fost, de asemenea, printre cei mai activi retaileri de lux.

În acest an, piaţa de retail de lux va continua să fie marcată de o expansiune prudentă, investiţii strategice şi o creştere moderată a vânzărilor. Brandurile vor continua să pună accent pe exclusivitate, pe locaţii de referinţă şi pe integrarea retailului cu experienţe din industria ospitalităţii. În acelaşi timp, concurenţa pentru spaţii comerciale premium va rămâne ridicată, determinând brandurile să exploreze soluţii inovatoare pentru a-şi extinde prezenţa pe pieţele cheie din Europa.

Schimbările în comportamentul consumatorilor vor juca de asemenea un rol crucial în strategiile retailerilor.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent. Echipa de peste 60 de profesionişti şi colaboratori oferă servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în 400 de birouri din 60 de ţări. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.