Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că E.ON România, unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piaţa locală, trebuie să plătească Societatăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), o companie deţinută de Ministerul Energiei, peste 4 milioane de lei, plus dobândă, drept compensaţie pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividende, au anunţat luni avocaţii care s-au ocupat de acest caz Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP).
"Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acţiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Call) de către E.ON şi, pe de altă parte, cererea reconvenţională prin care Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acţionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acţionar, deşi rezultatele financiare ale societăţii privatizate permiteau acest lucru", a precizat casa de avocatură.
Decizia vine la o săptămână după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care în prezent este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, au declarat la momentul respectiv surse oficiale pentru News.ro.
Procesul a durat doi ani şi jumătate. Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial,în urmă cu o săptămână, că a primit decizia Curţii de Arbitraj de la Paris, menţionând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei, şi a precizat că analizează în prezent detaliile acestei hotărâri.
În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.
Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,7 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România.
Grupul E.ON este prezent în România din 2005 şi are circa 3 milioane de clienţi în sectoarele de gaze naturale şi energie electrică. Compania administrează 81.000 km de reţea energie electrică şi peste 20.000 km de reţele gaze naturale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...