Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2024 proprietăţi cu o suprafaţă de 5,5 milioane de metri pătraţi şi cu o valoare cumulată de 8,5 miliarde de euro. Cel mai rezilient segment din punctul de vedere al evoluţiei valorii activelor a fost acela de retail, datorită creşterii vânzărilor pentru anumiţi retaileri, iar segmentul care a avut de suferit în continuare este cel de birouri, care nu a reuşit decât parţial să reducă rata de neocupare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2024 proprietăţi cu o suprafaţă de 5,5 milioane de metri pătraţi şi cu o valoare cumulată de 8,5 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2023, portofoliul a înregistrat o creştere de circa 10%, dacă ne raportam la cifra de afaceri”, anunţă compania.

Cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizare pentru garantarea împrumuturilor bancare (peste 60%), însă impactul acestei categorii în totalul cifrei de afaceri este de doar 33%, având în vedere că în această categorie intră şi multe proprietăţi mici.

”Evoluţia yieldurilor, a chiriilor, a vânzărilor, a ratei de neocupare, dar şi stimulentele acordate chiriaşilor de către proprietari, influenţează valoarea proprietăţilor imobiliare. În 2024 nu am observat decât ajustări minore ale yieldurilor în sensul deteriorării acestora, dar acestea au fost compensate de creşterea odată cu inflaţia a chiriilor. În ceea ce priveşte segmentul birourilor a fost consemnată o scădere a neocupării, acompaniată de o menţinere la niveluri ridicate a stimulentelor oferite de proprietari chiriaşilor. Pe segmentul de retail, creşterea vânzărilor retailerilor a dus şi la o majorare a nivelului chiriilor procentuale”, afirmă Bogdan Sergentu, head of Valuation Cushman & Wakefield Echinox.

Un element din ce în ce mai prezent pe sectorul imobiliar, respectiv politicile din domeniul ESG, a adus de asemenea, schimbări în domeniul serviciilor de evaluare. În acest sens, încă din anii trecuţi au intrat în vigoare standarde de evaluare care tratează eficienţa energetică a clădirilor. Aceasta poate fi relevantă pentru valoarea proprietăţilor, în sensul că o anumită clasă de eficienţă energetică poate afecta utilizarea actuală sau viitoare a unei clădiri.

Deşi specificitatea standardelor de evaluare ce tratează eficienţa energetică este încă redusă, evaluatorii ţin cont de aceasta prin luarea în considerarea a unor costuri operaţionale mai mari pentru clădirile cu eficienţă energetică redusă sau prin considerarea unor cheltuieli de aducere a clădirii la nivelul reglementărilor prezente sau viitoare. Totodată, gradul de eficienţă energetică se reflectă şi în valoarea yieldului luat în calcul la evaluarea activului.

”Aceiaşi vectori vor guverna şi în 2025 valorile activelor imobiliare, însă spre deosebire de 2024, acest an va fi influenţat de mediul politic, alegerile prezidenţiale din primavară şi evoluţia războiului din Ucraina putând avea o influenţă semnificativă asupra valorilor proprietăţilor. În plus, deciziile guvernului în sensul limitării deficitelor, o posibilă perioadă de austeritate, dar şi deteriorarea ratingului de ţară pot de asemenea să aibă o influenţă negativă asupra valorilor activelor imobiliare”, afirmă Bogdan Sergentu.

Cel mai rezilient segment din punctul de vedere al evoluţiei valorii activelor a fost acela de retail datorită creşterii vânzărilor pentru anumiţi retaileri. S-au observat scăderi ale ratei de neocupare, dar şi o capacitate rapidă de înlocuire (fără perioade lungi de neocupare) în centrele comerciale a retailerilor care nu performau. Totodată,  retailerii au continuat să se extindă, iar traficul în centrele comerciale a urmat un trend ascendent.

Segmentul care a avut de suferit în continuare este cel de birouri, care nu a reuşit decât parţial să reducă rata de neocupare. Nivelul ridicat al stimulentelor oferite chiriaşilor de către proprietarii de birouri a fost compensat doar parţial de indexarea chiriilor cu inflaţia. Scăderea ritmului de dezvoltare a noilor clădiri de birouri ar putea duce la o reechilibrare şi pe acest segment.

Oferind acoperire naţională, departmantul de evaluări al Cushman & Wakefield Echinox are o echipă cu o experienţă medie de peste 20 de ani.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în aproape 400 de birouri şi peste 60 de ţări şi venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.