Bursele globale au înregistrat scăderi luni, în timp ce dolarul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce datele peste aşteptări privind piaţa muncii din SUA au alimentat speculaţiile că Rezerva Federală ar putea opri reducerea dobânzilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raportul din SUA referitor la angajările din decembrie a indicat o creştere de 256.000 de locuri de muncă în sectorul non-agricol, cu mult peste aşteptările de 160.000, marcând cel mai mare avans din martie. Aceste date, alături de aşteptările privind creşterea preţurilor determinată de politicile administraţiei Trump, au redus şansele unor noi scăderi ale dobânzilor. Randamentele titlurilor de stat americane au rămas ridicate, iar dolarul a crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2022 faţă de un coş de valute importante. În acest context, pieţele sunt extrem de atente la publicarea datelor privind inflaţia din decembrie, programată pentru miercuri, care ar putea influenţa deciziile Fed. Pe Wall Street, indicele S&P 500 a scăzut cu aproape 0,9%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,3%, urmând tendinţa negativă din Europa, unde STOXX 600 a înregistrat o scădere de aproape 1%, afectat de sectoarele sensibile la ratele dobânzilor, precum tehnologia şi finanţele. Preţurile energiei au crescut, acontribuind la temerile legate de inflaţie. Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 0,8%, la 80,42 dolari pe baril, iar preţurile gazelor naturale din SUA au atins maximele ultimilor doi ani. În piaţa obligaţiunilor, randamentele titlurilor de stat pe doi ani ale SUA au rămas la 4,394%, în timp ce randamentele pe 10 ani s-au menţinut aproape de maximele ultimelor 14 luni, la 4,77%. Dolarul a continuat să se aprecieze, euro coborând cu 0,4%, la 1,0207 dolari, iar lira sterlină a scăzut cu 0,47%, la cel mai redus nivel din noiembrie 2023, de 1,2139 dolari. Aurul, care concurează mai greu pentru investiţii într-un mediu cu randamente ridicate şi dolar puternic, a scăzut cu 0,8%, la 2.667 de dolari uncia, deşi săptămâna trecută a atins un maxim lunar, susţinut de incertitudinile legate de politicile comerciale şi economice ale lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.