Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) are planificat pentru perioada 2025–2026 un buget de 400 de milioane de lei destinat achiziţionării de baterii de stocare pentru prosumatori, anunţă Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (A.P.C.E.). Potrivit sursei citate, aproximativ 50.000 de prosumatori dintre cei circa 200.000 existenţi ar putea fi sprijiniţi în achiziţionarea de baterii pentru sistemele lor fotovoltaice, presupunând o finanţare de la stat de 8.000 de lei pentru fiecare beneficiar, cu o contribuţie proprie de 2.000 de lei.
„Programul Casa Verde, unul dintre cele mai cunoscute programe naţionale de finanţare, este gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acest program se dovedeşte, an de an, a fi un exemplu de succes al modului în care fondurile publice pot aduce beneficii directe cetăţenilor şi contribuie activ la tranziţia energetică a României”, menţionează APCE într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, un pas important pentru prosumatori îl reprezintă stocarea in baterii.
„Ca o noutate adresată prosumatorilor existenţi, APCE a propus, încă din anul 2024, în cadrul unei întrevederi oficiale cu domnul ministru Mircea Fechet, iniţierea unui program distinct pentru finanţarea bateriilor. Potrivit declaraţiilor recente ale oficialilor AFM, această propunere prinde contur: un buget de 400 de milioane de lei este planificat pentru perioada 2025–2026, dedicat achiziţionării de baterii de stocare pentru prosumatori”, precizează sursa citată.
APCE explică ce înseamnă acest buget pentru actualii prosumatori.
„Presupunând o finanţare de la stat de 8.000 de lei per beneficiar, cu o contribuţie proprie de 2.000 de lei, rezultă că aproximativ 50.000 de prosumatori dintre cei circa 200.000 existenţi vor putea fi sprijiniţi în achiziţionarea de baterii pentru sistemele lor fotovoltaice. Acest lucru înseamnă că 1 din 4 prosumatori va putea face un pas decisiv spre semi-autonomie energetică şi echilibrarea reţelelor. 10.000 de lei investiţi în stocare, astăzi, înseamnă că prosumatorii care deţin invertoare hibride compatibile cu baterii standard pot achiziţiona aproximativ 10 kWh de baterii LiFePO4, iar pentru cei care deţin invertoare cu baterii proprietare, suma este suficientă pentru un acumulator de aproximativ 5 kWh”, explică reprezentanţii APCE.
Aceştia precizează că stocarea a 5–10 kWh îi aduce, unui prosumator casnic, semi-independenţă energetică.
„6.000–10.000 de cicluri de încărcare–descărcare – adică peste 15 ani de funcţionare, facturi minime timp de 8–9 luni pe an pentru o gospodărie medie şi sprijin activ pentru stabilitatea reţelelor electrice”, menţionează APCE.
Sursa citată arată că fondurile gestionate de AFM şi destinate acestor programe provin din contribuţii de la operatorii economici pentru ambalaje şi deşeuri, taxe pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, contribuţii pentru echipamente electrice şi electronice (DEEE), contribuţii pentru uleiuri uzate, anvelope, baterii etc, taxa pe pungile din plastic şi din alte venituri reglementate de lege.
A.P.C.E. consideră că aceşti bani sunt utilizaţi într-un mod exemplar de către statul român, fiind reinvestiţi în comunităţi, în mediu şi în viitorul energetic al ţării. În acest context, Asociaţia Prosumatorilor din România felicită Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu pentru lansarea programului „Casa Verde 2025”, cu un buget majorat cu 10%, ajungând la 2,2 miliarde de lei şi pentru intenţia de a lansa un program distinct pentru subvenţionarea bateriilor, „o premieră aşteptată de comunitatea prosumatorilor”.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa încă de anul trecut că noutatea programului Casa Verde - Panouri Fotovoltaice 2024 viza finanţarea, în premieră, a stocării, el declarând, la acel moment, că a discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să existe o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor.
”Pentru prima oară, finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie, noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kW pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, afirma ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, decizia a fost luată întrucât mulţi prosumatori erau decuplaţi ne neaşteptate de la reţea în mijlocul zilei.
”Din acest motiv am decis şi finanţarea bateriilor. În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor, acelor prosumatori care fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu, şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori”, a mai afirmat Fechet.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.