Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va implementa până în 15 aprilie mai multe măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget, după ce a colectat 32 miliarde lei la buget în primele două luni din acest an, cu 0,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar preşedintele instituţiei a avut două runde de discuţiipe această temă cu premierul Sorin Grindeanu, a anunţat vineri Executivul. Printre măsurile anunţate se numără şi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării, ce a mai fost deja aplicată în ultimii ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul vine după ce, marţi dimineaţă, premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, după o discuţie similară săptămâna trecută, principalul subiect al discuţiilor fiind situaţia îngrijorătoare a încasărilor la buget.

Premierul a cerut măsuri pentru creşterea încasărilor.

"Premierul Sorin Grindeanu a analizat, în cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF, propunerile acestora pentru creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor şi pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre administraţia fiscală şi contribuabilii persoane fizice şi juridice. Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017", arată comunicatul Guvernului. 

Concret, Fiscul va implementa şase măsuri: consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele, extinderea serviciului “Spaţiul Privat Virtual“ la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică, poprirea pe conturi doar pentru suma datorată ANAF în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line şi intensificarea controlului pentru a descoperi contribuabilii care înregistrează facturi false în contabilitate.

În cazul plăţii eşalonate, Guvernul anunţă anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării. Măsura a fost aplicată de mai multe în ultimii ani, în condiţiile în care multe penalităţi impuse de inspectorii Fiscului sunt contestate în instanţă, iar până la o decizie definitivă privind valoarea datoriei către buget, sumele nu sunt încasate de către ANAF. 

Discuţiile dintre şeful ANAF şi premier au venit după ce ANAF a precizat că a colectat, în primele două luni din acest an, 32 miliarde lei la buget, cu 0,9% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

După prima întâlnire, de vineri, şedful ANAF a convocat pentru luni o reuniune cu şefii de direcţii din ANAF, pentru a găsi soluţii urgente pentru creşterea colectării la buget. 

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după îmncasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în a doua lună a anului.

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, "în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 - de 19%".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.