Atacurile lui Donald Trump la adresa presei tradiţionale s-au intensificat de la revenirea sa la Casa Albă, preşedintele american multiplicându-şi criticile împotriva jurnaliştilor critici la adresa administraţiei sale, restricţiile de acces şi acţiunile în justiţie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Donald Trump a citat deja în mod regulat în trecut instituţii media, însă niciuna dintre aceste acţiuni în justiţie nu s-a soldat vreodată cu o condamnare. În 2023, un judecător federal din Florida i-a respins plângerea pentru defăimare împotriva CNN, pentru care cerea 475 de milioane de dolari.

Iată principalele litigii aduse în faţa instanţelor în ultimele luni.

ABC News

La 14 decembrie 2024, reţeaua de televiziune ABC a acceptat să plătească 15 milioane de dolari unui fond destinat să finanţeze „o fundaţie şi un muzeu” dedicate preşedintelui republican, pentru a evita un proces de defăimare pentru comentarii făcute în direct în martie 2024.

Trump depusese o plângere împotriva ABC şi a prezentatorului său George Stephanopoulos, acuzat că ar fi afirmat că republicanul a fost găsit responsabil de viol în cazul editorialistei E. Jean Carroll, când juriul îl găsise vinovat de agresiune sexuală.

După alegerea lui Donald Trump în noiembrie, ABC, deţinută de Disney, a acceptat o înţelegere extrajudiciară şi şi-a exprimat „regretul”, o concesie pe care unii au calificat-o drept neaşteptată în faţa unui adversar care şi-a pierdut adesea bătăliile juridice.

Deşi unele mass-media americane au sugerat că Paramount, societatea mamă a CBS, încearcă să ajungă la o înţelegere extrajudiciară, nimic nu a fost anunţat până acum. Cu toate acestea, reţeaua a trebuit să se conformeze unei somaţii din partea Federal Communications Commission (FCC), autoritatea de reglementare a audiovizualului, şi să publice transcrierile integrale ale interviului Kamalei Harris.

Emisiunea "60 Minutes" continuă să difuzeze programe critice la adresa administraţiei Trump.

Associated Press

La 11 februarie 2025, agenţia Associated Press îşi vede unul dintre reporterii acreditaţi la Casa Albă interzis în Biroul Oval. Executivul american reproşează acestei instituţii de presă americane că nu s-a conformat noii denumiri a Golfului Mexic, redenumit „Golful Americii” de către Donald Trump în ianuarie. Interdicţia continuă şi astăzi, jurnaliştilor de la AP fiindu-le de asemenea interzis să călătorească în avionul prezidenţial Air Force One.

Confruntată cu aceste restricţii, AP a anunţat, la 21 februarie, că a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva a trei funcţionari ai administraţiei Trump, invocând Primul Amendament la Constituţia SUA care consacră libertatea presei şi a exprimării.

Un judecător federal a respins cererea AP de a obliga Casa Albă să ridice restricţiile, dar a invitat Casa Albă să îşi reconsidere decizia. Cele două părţi urmează să se întâlnească din nou în faţa judecătorului joi.

Des Moines Register

La 16 decembrie 2024, preşedintele ales republican a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva Des Moines Register, un cotidian important din Iowa, şi a sondorului Ann Selzer, acuzându-i că l-au anunţat pierzător în acest stat din Midwest înainte de alegerile prezidenţiale.

Un sondaj publicat cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale arăta că democrata Kamala Harris câştiga cu trei puncte în Iowa, un stat solid republican. În cele din urmă, Trump a câştigat cu 13 puncte.

În plângere, avocaţii preşedintelui spun că vor să „tragă la răspundere interferenţa electorală flagrantă” în numele lui Harris.

La sfârşitul lunii februarie, Des Moines Register a cerut judecătorului federal însărcinat cu cazul să respingă plângerea, în timp ce avocaţii lui Trump au susţinut trimiterea cazului la un tribunal din Iowa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.