Un documentar despre impactul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă este disponibil în România din ziua învestirii celui de-al 47-lea preşedinte al SUA. Jurnalistul şi producătorul John M. Florescu a discutat cu foşti consilieri prezidenţiali şi oficiali cu vechime în aparatul de securitate naţională a SUA. Documentarul este unul de mare actualitate, cea mai mare parte fiind filmată chiar în ultimele zile, şi tratează inclusiv ultimele declaraţii ale lui Donald Trump legate de canalul Panama şi de Groenlanda.
Documentarul va fi difuzat luni, la miezul nopţii, pe Pro TV şi pe Voyo. De asemenea, va fi difuzat şi în Republica Moldova, Croaţia şi Slovenia.
„În Europa de Vest, practic îl urăsc pe Trump şi privesc cu teamă la alţi patru ani cu Trump, cu tweet-urile lui, cu meme-le, sloganurile extreme şi felul lui imprevizibil.” - Niall Ferguson, istoric la Universitatea Stanford
„Este ceea ce numim în limba engleză „a bromance”. Când Donald Trump face o declaraţie, Elon Musk o poate distribui pe platforma X şi poate ajunge la 40 de milioane de oameni sau la 140 de milioane de oameni. Deci, el a devenit un amplificator remarcabil pentru vocea lui Trump. În acest moment, cooperarea lor pare să aducă multe beneficii reciproce.” - Ambasadorul Lincoln Bloomfield Jr., fost oficial pentru securitate naţională în cinci administraţii americane
„Preşedintele ales Trump şi-a exercitat deja puterea şi oameni importanţi, inclusiv şefi de guvern, au venit la Mar-a-Lago ca să negocieze cu el în avans într-un fel, sperând că politicile lui vor corespunde intereselor lor. Aşadar, aceasta este probabil cea mai puternică perioadă de tranziţie pe care am văzut-o vreodată.”, spune ambasadorul Lincoln Bloomfield Jr., fost oficial pentru securitate naţională în cinci administraţii americane.
În ziua în care Donald Trump depune jurământul şi devine cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, foşti consilieri prezidenţiali şi oficiali cu vechime în aparatul de securitate naţională a SUA vorbesc despre cum Trump nu îşi poate permite o înfrângere în Ucraina şi nu va ceda în faţa lui Vladimir Putin.
„Trump funcţionează pe principiul că trebuie să arate că a câştigat, nu că a pierdut”, spune fostul consilier prezidenţial Dennis Ross, referindu-se la negocierile probabile în legătură cu Ucraina, care reprezintă o prioritate absolută pentru administraţia Trump.
Experţii sunt convinşi că războiul din Ucraina nu va fi soluţionat într-o zi, aşa cum a declarat Donald Trump anterior, ci pe parcursul mai multor luni.
„Nu poate fi constrâns. Acum, e la putere. Are patru ani la putere şi Putin nu poate face nimic în această privinţă. Putin şi-a pierdut oarecum influenţa asupra lui Trump”, crede Lincoln Bloomfield Jr, care a fost consilier pentru securitate naţională în SUA. „E foarte atent când vine vorba de reputaţie şi vrea ca istoria să-l recunoască.”
Preşedintele Trump depune jurământul la Capitoliul din Washington, susţinut de Senat, de Camera Reprezentanţilor şi de votul popular. Spune că îşi va alege miniştri care îi împărtăşesc viziunea electorală şi care vor ocoli aşa-numitul „stat paralel”, despre care susţine că i-a subminat primul mandat. Chiar înainte de a depune jurământul, Donald Trump a numit 2.000 de responsabili în posturi importante ale guvernului american.
„America va fi un loc foarte diferit peste un an. În ce fel va fi diferită, aceasta este o întrebare care rămâne deschisă”, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al programului, după încheierea filmărilor.
Mulţi analişti politici evaluează posibilul impact al noii administraţii americane asupra Europei.
„Când ai un lider populist – şi Trump e un lider populist - dacă pare să aibă succes, devine un model pentru alţii”, a declarat ambasadorul Dennis Ross, fost consilier special al preşedintelui Barack Obama. „Dacă pare că ceea ce face el funcţionează, va avea implicaţii în Europa.”
SUA se confruntă cu probleme similare provocărilor cu care se confruntă Europa: coeziunea NATO, războiul din Ucraina, presiunea imigraţiei, valul de guverne „populiste” din Europa şi modul în care SUA s-ar putea înţelege cu China.
Experţii intervievaţi în “Trump: Revoluţia Puterii” se întreabă şi cât timp va funcţiona cuplul de putere Donald Trump - Elon Musk. Cel mai bogat om din lume a zgândărit deja lideri din Regatul Unit, Franţa şi Germania. Musk a fost desemnat să reorganizeze guvernul federal american.
În filmul de 30 de minute, realizatorii au discutat cu cinci dintre cei mai importanţi experţi în politică externă din SUA: Richard Haass, preşedinte emerit al Consiliului pentru Relaţii Externe; ambasadorul John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump; Niall Ferguson, istoric şi unul dintre cei mai influenţi 100 de gânditori din lume; Dennis Ross şi Lincoln Bloomfield Jr., care au lucrat ca oficiali în domeniul securităţii naţionale, în cinci administraţii prezidenţiale americane.
Materialul include comentarii ale actualului lider al NATO, Mark Rutte, care spune că Europa trebuie să fie pregătită să aloce pentru apărare 5% din bugetul naţional. Sunt incluse şi imagini din extravaganta „Casă Albă de iarnă” a lui Trump, din Mar-a-Largo, Florida.
Documentarul este unul de mare actualitate, cea mai mare parte fiind filmată chiar în ultimele zile, şi tratează inclusiv ultimele declaraţii ale lui Donald Trump legate de canalul Panama şi de Groenlanda. Interviurile au fost înregistrate în Washington, Londra şi New York. Este o producţie Chainsaw Films Production, cu Trevor Poots producător şi scenarist.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.