Tablourile "Vestigiile memoriei", "Untitled (Aripă)" şi "Stéphane Mallarmé", de Adrian Ghenie, au fost vândute, joi, în Licitaţia de Artă Contemporană, inclusiv o incursiune în Atelierul de la Nisa al Magdalenei Rădulescu, pentru 107.750 de euro, la Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vestigiile memoriei", cumpărat în final pentru 60.000 de euro, a fost pictat în 2000. Este un ulei pe carton subţire, lipit pe pfl, de 60 x 84 cm. 

Adrian Ghenie surprinde pe pânzele sale vulnerabilitatea, frustrarea, sau dorinţa. Ilustrează subconştientul şi foloseşte, aproape coregrafic, o cromatică întunecată, brutală.

Lucrările sale surprind figurativul, însă artistul nu ezită să apeleze la utilizarea obscurului, atât prin schimbarea punctului focal, cât şi prin reprezentarea unor personaje lipsite de trăsături particulare. Artistul încorporează în pânzele sale cinematicul prin folosirea efectelor de lumină şi a jocului de pensulaţie. 

"Untitled (Aripă)", realizat la începutul anilor 2000, adjudecat la 42.500 de euro, este un ulei pe carton de 62 x 44.5 cm. 

"Stéphane Mallarmé", creat în 2020 de Adrian Ghenie, a fost cumpărat în final pentru 5.250 de euro. Digital print, opera este una dintre cele şapte lucrări ce ilustrează seria "Nevermore", dedicată poemului "The Raven" scris de Edgar Allan Poe. Seria este alcătuită din patru portrete (Edgar Allan Poe, Stéphane Mallarmé - opera de faţă, Charles Baudelaire şi Fernando Pessoa) şi trei compoziţii ("The Raven", "Nevermore" şi "Lenore"), toate având la bază colaje realizate anterior de Ghenie. Stéphane Mallarmé a fost unul dintre reprezentanţii de seamă ai simbolismului francez (remarcabil poet şi critic).

Licitaţia de Artă Contemporană, inclusiv o incursiune în Atelierul de la Nisa al Magdalenei Rădulescu a cuprins 182 de loturi. 

Între lucrările vândute s-au numărat şi: "Zburător cu papagal" de Ştefan Câlţia la 17.500 de euro, "Nocturnă" de Felix Aftene la 6.250 de euro, "Fighter for Love" de Irina Dragomir la 4.500 de euro, "Untitled" de Tincuţa Marin la 3.500 de euro,  "Femme en robe à carreaux" de Georges Mazilu la 3.500 de euro, "Spre lumină" de Marcel Guguianu la 3.250 de euro, "Dansul căluşarilor" de Magdalena Rădulescu la 2.250 de euro, "Marea cavalcadă" şi "Polo", de aceeaşi artistă, la 2.000 de euro fiecare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.