Gheparzii ar trebui să fie incluşi pe lista animalelor pe cale de dispariţie, cu doar 7.100 de exemplare rămase în sălbăticie, dintre care peste jumătate trăiesc în şase ţări din sudul Africii, arată rezultatele unui studiu, informează bbc.com.
Gheparzii sunt în pericol pentru că trăiesc dincolo de zonele protejate şi intră din ce în ce mai mult în conflict cu oamenii.
Autorii studiului cer o reclasificare urgentă a speciei, de la categoria ”vulnerabilă” la categoria ”pe cale de dispariţie”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit studiului, peste jumătate din numărul total gheparzilor se află în şase ţări din sudul Africii, în timp ce în Asia nu mai există niciun exemplar. Un grup de mai puţin de 50 de exemplare trăiesc în Iran.
Întrucât gheparzii se numără printre acele animalele carnivore care au nevoie de arii largi în care să vâneze şi să trăiască, unele exemplare trec adeseori dincolo de graniţele zonelor protejate.
Aproximativ 77% din habitatul lor se află în afara parcurilor şi rezervaţiilor unde ar fi în siguranţă.
Prin urmare, gheparzii au de suferit, pentru că habitatul le este distrus de fermieri, dar şi de vânătorii care le împuţinează prada.
În Zimbabwe, populaţia de gheparzi a scăzut de la aproximativ 1.200 la 170 de exemplare într-o perioadă de 16 ani, mai ales din cauza schimbărilor majore în privinţa proprietăţii funciare.
Cercetătorii care au lucrat la acest studiu spun că ameninţările cu care se confruntă gheparzii au rămas neobservate pentru prea multă vreme.
”În contextul naturii secrete a acestei feline, care este dificil de surprins, a fost complicat să fie obţinute suficiente informaţii despre specie, aşa că problema a fost trecută cu vederea”, a spus doctorul Sarah Durant, de la organizaţia de caritate Zoological Society of London, care a condus cercetarea.
”Cercetarea noastră arată că nevoia gheparzilor de a beneficia de un spaţiu larg, alături de o serie de ameninţări cu care se confruntă specia în sălbăticie, înseamnă că este posibil ca animalele să fie mult mai vulnerabile în sălbăticie decât s-a crezut până acum”, a adăugat ea.
O altă îngrijorare în privinţa gheparzilor a fost traficul ilegal de pui, alimentat de cererea din statele din Golf, după cum a arătat BBC în acest an.
Puii de gheparzi pot valora până la 10.000 de dolari pe piaţa neagră. Potrivit Cheetah Conservation Fund, aproximativ 1.200 de pui de gheparzi au fost scoşi illegal din Africa în ultimii 10 ani, dar aproximativ 85% din ei au murit în timpul călătoriei.
La cea mai recentă conferinţă CITES din Africa de Sud, guvernele au ajuns la un acord de a impune noi măsuri pentru a rezolva această problemă, cerând stoparea folosirii reţelelor de socializare pentru a face publicitate gheparzilor de vânzare.
Studiul vorbeşte despre o schimbare în privinţa conservării speciei, care ar implica plătirea comunităţilor locale pentru a proteja animalele pe care mulţi oameni le percep drept prădători periculoşi.
”Ideea principală a acestui studiu este faptul că zonele în care gheparzii sunt protejate nu reprezintă o măsură suficientă. Trebuie să le protejăm atât în aceste zone, cât şi în afara lor, unde se află exemplare, dacă dorim să prevenim dispariţia sigură a speciei”, a spus doctorul Kim Young-Overton, un alt autor al cercetării.
Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.