Agenţia de presă Reuters a prezentat Castelul ”Iulia Hasdeu” drept o clădire bântuită, ”extrem de înfricoşătoare”, construită de scriitorul şi filologul român Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria fiicei sale, care a murit la vârsta de 18 ani, după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În anul 1888, fiica scriitorului şi filologului român Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iulia, a murit la vârsta de 18 ani, după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză. În anii de după moartea fiicei sale, intelectualul a dedicat mult timp şi energie pentru rememorarea ei. Hasdeu a fost inspirat de mişcarea spiritistă, prin intermediul căreia a pretins că poate comunica cu Iulia, dincolo de mormânt”, a scris agenţia.

Iulia, care a primit numele mamei ei, s-a născut în noiembrie 1869 şi a avut talent la muzică şi limbi străine, scriu jurnaliştii americani. La vârsta de 11 ani, a absolvit gimnaziul Sfântul Sana şi Academia de Muzică din Bucureşti, studiind atât pian, cât şi canto.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Până în primii ani ai adolescenţei, Iulia cunoştea şapte limbi străine. Ea şi-a continuat educaţia la Sévigné College din Paris. Atât colegii, cât şi profesorii ei au considerat-o un geniu, pentru că excela atât la cursuri, cât şi la desen, pictură, pian şi canto. Tânăra scria poezii şi povestiri scurte, o colecţie a lucrărilor sale fiind publicată postum. 

La vârsta de 16 ani, Iulia a început să studieze la Facultatea de Litere şi Folosofie la Sorbonne.

Cu o lună înainte de a împlini vârsta de 19 ani, în timp ce lucra la teza sa de doctorat, Iulia s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a încetat din viaţă.

Tatăl ei i-a construit un templu în cripta familei, la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Însă, acest monument dedicat fiicei lui nu a fost suficient pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu .

Un alt ”templu” pe care Hasdeu i l-a dedicat Iuliei a luat forma unui castel, în Câmpina. Hasdeu şi soţia lui vizitau prieteni în vara anului 1893 când au văzut proprietatea şi au decis că ar fi locul ideal pentru a construi un ”altar” pentru fiica lor. 

Hasdeu a pretins că principalul arhitect al proiectului a fost chiar Iulia, care a comunicat cu el şi i-a oferit planuri pentru designul castelului. O atenţie specială ar fi fost acordată cifrelor 3 şi 7, pe care Iulia le-a considerat ”magice”. Castelul are trei turnuri, trei încăperi subterane şi scări cu câte şapte trepte fiecare.

Castelul a fost descris ca ”deosebit de înfricoşător” şi are încăperi special create pentru ritualuri specifice mişcării spiritiste, cu locuri rezervate fantomelor, mai scrie Reuters.

Unele voci au susţinut că Hasdeu nu folosea castelul pentru a o comemora pe Iulia, ci pentru a-l adula pe Satana.

Alte voci au susţinut că au văzut fantoma Iuliei bântuind castelul, îmbrăcată în alb şi purtând margarete.

”Fie că originile sale sunt sinistre sau doar sentimentale, Castelul «Iulia Hasdeu» rămâne astăzi un muzeu, unde vizitatorii pot vedea obiecte şi documente ce au aparţinut familiei Hasdeu, inclusive mobile, fotografii şi manuscrise originale”, a mai scris Reuters. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.