Ministrul francez al Educaţiei a vizitat o şcoală în care unii elevi au refuzat să privească un tablou cu femei goale în clasă, ceea ce a provocat un protest al profesorilor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elevii şi-au acuzat, de asemenea, profesoara că a făcut remarci rasiste şi islamofobe, ceea ce şcoala neagă.

În replică, profesorii de la Şcoala Jacques-Cartier de lângă Paris au refuzat să lucreze.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Se pare că tensiunile au fost ridicate încă de la începutul semestrului, oficialii citând plângeri repetate ale părinţilor cu privire la cursuri şi pedepse.

Cearta a început când o profesoară a prezentat „Diane et Actéon”, o pictură din epoca Renaşterii care înfăţişează o scenă mitică din „Metamorfozele” poetului roman Ovidiu, pentru a înţelege mai bine un text studiat. 

În tablou, Actaeon este pedepsit pentru că a surprins-o goală pe Diana şi pe nimfele sale: zeiţa castă, care pedepseşte toţi bărbaţii care încearcă să o seducă, îl transformă pe Actaeon într-un cerb.

Mai mulţi elevi din primul an de liceu, cu vârste de 11 şi 12 ani, au declarat că s-au simţit jigniţi de lucrarea pictorului italian din secolul al XVII-lea Giuseppe Cesari, a declarat pentru AFP Sophie Venetitay, de la sindicatul profesorilor Snes-FSU. 

"Unii elevi şi-au ferit privirea, s-au simţit jigniţi, au spus că au fost şocaţi", a spus Venetitay, adăugând că "unii au afirmat, de asemenea, că profesoara a făcut comentarii rasiste" în timpul unei discuţii în clasă. Ei consideră că a fost o provocare din partea ei, vizându-i pe elevii musulmani arătându-le femei goale, scrie Le Figaro. 

A doua zi, un părinte i-a scris directorului instituţiei susţinând că fiul său a fost împiedicat să se exprime într-o discuţie ulterioară în clasă.

Personalul a simţit că a fost lăsat fără sprijin şi că lucrează într-un "climat degradat", a declarat Venetitay.

Ea a spus că acest caz aminteşte de uciderea brutală a lui Samuel Paty, care a fost ucis după ce a arătat caricaturi ale profetului Mahomed într-o clasă. Autorităţile franceze cred că zvonurile neadevărate răspândite despre clasă au contribuit la incitarea unui refugiat cecen radicalizat în vârstă de 18 ani să îl ucidă în apropierea şcolii profesorului dintr-o suburbie a Parisului. Săptămâna trecută, şase adolescenţi au fost condamnaţi pentru rolul lor în această crimă.

Ministrul Educaţiei, Gabriel Attal, a declarat că elevii aflaţi în spatele plângerilor de la şcoala Jacques-Cartier vor fi supuşi unor măsuri disciplinare şi că o echipă va vizita şcoala pentru a se asigura că aceasta respectă "valorile republicii".

Marţi, cursurile şcolii au reînceput după mai multe zile de întrerupere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.