O scrisoare deschisă adresată de scriitori şi profesionişti din domeniul literaturii PEN America, prin care se solicită organizaţiei să adopte o poziţie mai fermă faţă de războiul dintre Israel şi Gaza, a ajuns la peste 500 de semnatari, printre care scriitorii Roxane Gay, Maaza Mengiste şi Nana Kwame Adjei-Brenyah, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea, datată 3 februarie, dar încă deschisă pentru semnături, critică PEN America că „tace” în legătură cu „jurnaliştii, scriitorii şi poeţii palestinieni ucişi de Israel” în afara „comunicatelor de presă de pe site-ul său”.

Patru zile mai târziu, la 7 februarie, PEN America a publicat un comunicat de presă în care se declara „angoasat de impactul direct al actualului conflict dintre Israel şi Hamas asupra scriitorilor, artiştilor şi culturii”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Sperăm că negocierile multinaţionale în curs de desfăşurare vor duce la o încetare a focului convenită de comun acord, punând capăt atacurilor aeriene mortale, şi că se poate ajunge la o rezoluţie care va salva vieţi în regiune, va păstra culturi bogate şi variate şi va deschide calea spre o pace durabilă care să permită libertatea şi creativitatea pentru toţi", a adăugat acesta. Cu toate acestea, mai mulţi autori au răspuns critic la declaraţie. „Nu "spera" la o încetare a focului, PEN America, solicită una aşa cum au făcut alte centre PEN", a scris romancierul Eman Quotah într-o postare pe X.

Scrisoarea din 3 februarie, semnată de scriitori precum Jamel Brinkley, Saeed Jones şi Laura van den Berg, a cerut PEN America „să se trezească din propria sa tăcere, călduţă, şi să ia o poziţie reală faţă de un genocid real”. Aceasta a adăugat că PEN America ar trebui „să găsească acelaşi zel şi pasiune” ca şi în cazul cărţilor interzise pentru a vorbi „despre fiinţele umane reale” din Palestina.

În scrisoare se spune că PEN America ar trebui „să se desfiinţeze” dacă „nu-şi poate îndeplini misiunea de a proteja, de a oferi o platformă şi de a amplifica acei scriitori care au fost marginalizaţi cel mai mult de forţe nefaste”. De asemenea, aceasta a criticat organizaţia pentru că a găzduit un eveniment la care a participat Mayim Bialik, care s-a opus apelurilor pentru ca Israelul să accepte o încetare a focului, şi a cerut ca PEN America să îi ceară scuze scriitoarei americane de origine palestiniană Randa Jarrar, care a fost scoasă de la eveniment pentru că a protestat. „În timp ce majoritatea protestatarilor au plecat după ce s-au exprimat, unul dintre ei a refuzat şi a fost îndepărtat de securitate. Regretăm că acest pas a trebuit să fie luat pentru ca evenimentul să aibă loc”, a scris PEN America într-un comunicat.

Scrisoarea deschisă a coincis cu #BooksforGaza, o strângere de fonduri cu cărţi semnate, donate de autori precum Salman Rushdie, Sally Rooney, Ali Smith şi Kamila Shamsie. Licitaţia, care se încheie luni seară, a strâns peste 55.000 de lire sterline pentru The Ghassan Abu Sittah Children's Fund, o organizaţie care ajută la transportarea copiilor răniţi din Gaza în Liban pentru tratament şi îngrijire medicală şi socială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.