Paris Musées, instituţie ce reuneşte 14 muzee şi situri din capitala Franţei, a pus miercuri la dispoziţia publicului mai mult de 100.000 de reproduceri digitale la rezoluţie mare ale operelor din colecţiile lor cu scopul de a le face mai cunoscute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la Petit Palais la Carnavalet, Muzeul Cognacq-Jay sau Muzeul de Artă Modernă, această operaţiune "de conţinut deschis" are drept scop "creşterea vizibilităţii operelor şi cunoaşterea lor în Franţa şi în străinătate", a explicat Paris-Musées într-un comunicat. 

Aceste muzee, ce conţin numeroase comori, suferă din cauza notorietăţii giganţilor parizieni precum Luvru, Orsay, Grand Palais sau Centrul Pompidou. 

Punerea la dispoziţie a datelor "garantează liberul acces şi reutilizarea tuturor fişelor digitale, fără restricţie tehnică, juridică sau financiară în folos comercial sau nu", a precizat Paris Musées.

În afară de cele 100.000 de lucrări disponibile deja, Paris-Musées va oferi din ce în ce mai multe imagini pe măsură ce vor fi digitalizate. 

Este suficient ca utilizatorul să acceseze site-ul colecţiilor Paris Musées şi, cu ajutorul cuvintelor-cheie, de exemplu Petit Palais sau Claude Monet, să afişeze toate operele corespunzătoare lor, însoţite de indicaţii privind data realizării, materialele folosite, originea... Apoi, descarcă imaginea pe care a ales-o pentru a o vedea la rezoluţie mare. 

Fiecare utilizator va recupera, în afară de imagine şi datele operei, instrucţiuni de bune practici, modalitate de a invita pe fiecare să citeze sursa şi informaţiile despre operă. "Dacă această licenţă este deja folosită de muzeele internaţionale precum Rijksmuseum din Amsterdam sau Metropolitan Museum din New York, Paris Musées este prima instituţie franceză din Paris care o preia", se arată în comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.