O porţiune de 8 kilometri din Marele Zid Chinezesc a fost reparată cu nisip şi ciment, în anul 2014, iar acest lucru a fost dezvăluit recent, după ce mai mulţi turişti au publicat pe reţele chineze de socializare fotografii care au atras mii de critici asupra transformării monumentului UNESCO, informează BBC.
Cei 8 kilometri din monumentul inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1987 arată ca o alee obişnuită, spun turiştii.
Porţiunea a fost reparată pentru a fi protejată de factorii externi, spun oficialii locali. ”Este chiar o restaurare urâtă”, a recunoscut unul dintre ei.
Ding Hui, şeful Liaoning Provincial Antiquities Bureau, a spus că reparaţiile la structura veche de 635 de ani au avut loc în 2014. Potrivit lui, au fost astupate găurile şi crăpăturile formate în zid şi a fost adăugat un strat protector, ”ca o pălărie”. Totuşi, el admite că ”suprafaţa nu arată ideal”.
Reparaţiile au fost descoperite după ce mai multe fotografii au fost publicate pe reţeaua chineză de socializare Weibo, unde mii de utilizatori critică lucrările de renovare.
Un raport oficial arată că porţiunea respectivă a Zidului se afla în pericol de a se prăbuşi din cauza ploilor.
Secţiunea afectată a Marelui Zid se află în regiunea Suizhong, de-a lungul graniţei cu provincia Hebei.
Media locală au raportat o varietate de materiale folosite la reparaţii, precum nisip, var şi ciment. Lucrările au fost etichetate ca ”elementare şi crude” de Dong Yaohui, vicepreşedinte al Great Wall Studies Society.
Guvernul chinez a formulat reguli precise de conservare a Marelui Zid, care se sfărâmă în mai multe porţiuni izolate. Unele secţiuni au fost distruse sau demolate de-a lungul anilor.
Legea spune că distrugerea unui vestigiu cultural poate fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.
Mare Zid a fost construit şi reconstruit începând cu anul 220 î.e.n. până în anii 1600, în timpul dinastiei Ming, când a devenit cea mai mare structură militară din lume. Conceput pentru a proteja imperiul Chinez de invaziile din nord, Zidul atingea 20.000 de kilometri. În prezent, monumentul are o lungime de aproximativ 12.000 km.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.