Premiera spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare, cu regia artistică, adaptare traducere şi ilustraţie muzicală de Eugen Gyemant, are loc vineri şi sâmbătă de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.
Celebrul neguţător din Veneţia vine pe scena TES, în viziunea regizorală a lui Eugen Gyemant, prin intermediul unei abordări contemporane a piesei lui Shakespeare. Shylock este un personaj dotat cu o inteligenţă incisivă şi cu multă pasiune, preocupat de teme legate de identitate, compasiune, dreptate şi răzbunare. În această nouă şi provocatoare interpretare, spectacolul dezbate probleme fierbinţi ale contemporaneităţii: ce înseamnă să fii evreu sau să fii numit astfel de ceilalţi, modificarea relaţiilor dintre părinţi şi copii sau cum se manifestă dragostea în interiorul familiei.
![](http://i0.1616.ro/media/2/2701/33658/21924943/2/negutatorul-din-venetia-4.jpg?width=540)
„Neguţătorul din Veneţia” este, probabil, piesa cea mai dificilă (din punctul de vedere al semnificaţiilor) şi cea mai problematică (în ceea ce priveşte mesajul general) dintre toate piesele lui William Shakespeare, aprecia Howard Jacobson în cartea sa intitulată ”Shylock este numele meu”.
„Neguţătorul din Veneţia” este o piesă despre antisemitism, despre poziţia tragică a evreilor în lume, despre omul care este adus în situaţia de a refuza să mai accepte abuzul şi despre răul pe care şi-l face prin acest refuz. Nu poţi să te aperi, fără să devii tu cel care face rău. Dreptatea este nedreaptă. Legea şi principiul sunt pretextul şi ornamentul cu care sunt acoperite relaţiile umane, care sunt în esenţă inumane. Am ales ca în acest spectacol Shylock să fie o femeie pentru a pune în lumină opoziţia dintre două femei puternice, ale căror calităţi vin în contradicţie cu lumea în care trăiesc. O putem vedea în Portia pe regina Elisabeta I a Angliei, ostatică a convenţiilor unei epoci, căreia inteligenţa ei i-o ia mult înainte. La fel, puternica Shylock este temută pentru capacităţile ei, care le depăşesc pe ale celorlalţi mari neguţători veneţieni, şi dispreţuită pentru că e femeie şi pentru că e evreică”, a spus Eugen Gyemant.
![](http://i0.1616.ro/media/2/2701/33658/21924943/3/negutatorul-din-venetia-3.jpg?width=540)
„Neguţătorul din Veneţia”, scrisă între anii 1596-1598, îl aduce în faţa publicului pe Shylock, personaj extrem de umanizat (depăşind cu mult nivelul schematic al modelului pe care marele Will l-a avut în protagonistul piesei lui Christopher Marlowe, ”Evreul din Malta”). Motivele acţiunilor sale sunt foarte nuanţat prezentate, dobândind pe parcurs o justificare ce depăşeşte orice parti-pris. Totul trebuie discutat, evaluat, privit din toate unghiurile posibile, pentru că întrebările nu trebuie doar să provoace răspunsuri, ci şi să dea naştere unor noi întrebări.
Distribuţia:
Shylock: Maia Morgenstern
Antonio: Andrei Finţi / Neculai Predica
Portia: Natalie Ester / Katia Pascariu
Bassanio: George Remeş
Nerissa: Viorica Predica / Lorena Luchian
Gratiano: Darius Daradici / Mircea Drîmbăreanu
Jessica: Isadora Băltăţeanu
Lorenzo/ Moartea / Nebunul: Filip Popescu
Lancelot: Nicolae Botezatu
Saleria: Anka Levana
Solania: Cristina Cîrcei
Tubal: Mirela Nicolau
Dogele Venetiei: Mihai Ciucă
Prinţul Aragonului: Mircea Dragoman
Prinţul Marocului: Feras Sarmini.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21924943&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.