Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat că autorităţile din România le ajută cu tot ce pot pe cele olandeze astfel încât persoanele care au furat obiectele de patrimoniu expuse la Drents Museum din Olanda să fie prinşi, iar acestea să fie recuperate intacte. Intotero nu crede că acestea vor fi distruse pentru că în acel caz nu ar mai avea nicio valoare.
Natalia Intotero a declarat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, că obiectele respective au ajuns în Olanda în luna iulie a anului trecut.
”Aceste obiecte au ajuns pe teritoriul Olandei la începutul lunii iulie 2024. A fost un proiect demarat de colegii mei de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Nu eram ministru la vremea respectivă. Asta nu mă scuză şi mă voi implica cu toată puterea mea pentru a face tot ce-mi stă în putinţă să ajut autorităţile din Olanda printr-o colaborare foarte bună. Tocmai am închis telefonul cu omologul meu, ministrul Culturii, domnul Eppo Bruins şi m-a asigurat de toată implicarea personală a dânsului alături de colegii din celelalte instituţii şi că în următoarele zile chiar va face o deplasare la faţa locului”, a transmis Natalia Intotero.
Ea a precizat că a aflat despre aceste eveniment, sâmbătă, la ora 7.00.
”În cursul dimineţii am fost notificată de către domnul director Oberlander de la Muzeul Naţional de Istorie, respectiv dimineaţa la ora 7, să mi se aducă la cunoştinţă că a fost o explozie la muzeul respectiv şi că mai multe detalii urmează să primim de la autorităţile olandeze. L-am informat pe primul ministru, am luat legătura cu domnul ministru al Afacerilor Externe, am luat legătura cu domnul ambasador Comănescu, deci ne-am mobilizat foarte repede fiecare pe partea sa de atribuţii, de asemenea domnul ministru Predoiu de la Ministerul Afacerilor Interne pe colaborarea între poliţiile celor două state”, a afirmat ministrul Culturii.
Natalia Intotero a adăugat că toate autorităţile sunt mobilizate în acest caz.
”Toate autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt mobilizate de dimineaţă şi nu doar din Olanda pe partea de colaborare poliţenească, inclusiv o colaborare transfrontalieră cu ţările din vecinătate. Localitatea se află la o distanţă nu foarte mare de Germania. Lucrăm în echipă, suntem o echipă, ajutăm cu tot ce putem autorităţile olandeze astfel încât cei care au comis această tragedie să fie prinşi şi să ne putem recupera obiectele noastre de patrimoniu intacte”, a mai declarat Natalia Intotero.
Ea a afirmat că a solicitat autorităţilor olandeze ca acest caz să fie tratat cu prioritate.
”L-am rugat ca orice detaliu care ajută la avansarea în rezolvarea acestei anchete să ştie că suntem disponibili 24 din 24 de ore să răspundem. Şi, de asemenea, l-am rugat să dispună de toate diligenţele astfel încât să discute cu colegii săi cu atribuţii în domeniu ca acest caz să fie tratat cu prioritate de olandezi indiferent de alte cazuri care se află în momentul de faţă pe rolul instituţiilor abilitate. Şi l-am rugat să ne informeze şi pe noi periodic în momentul în care află noi date. Mi-a promis că va face acest lucru”, a mai povestit Intotero despre discuţia avută cu omologul său din Olanda.
Ministrul român al Culturii nu crede că se va ajunge la distrugerea pieselor furate din expoziţie.
”Eu cred că nu o să se ajungă la partea de a distruge aceste obiecte. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar mai avea o asemenea însemnătate şi o valoare. Şi sper să nu se ajungă la un asemenea scenariu, dar ceea ce putem să tragem noi concluzia e faptul că aceste obiecte se aflau pe teritoriul olandez de la începutul lunii iulie şi astăzi era practic ultima zi a expoziţiei. Mâine expoziţia se finaliza şi trebuia să vină spre casă. Nu este prima expoziţie făcută de Muzeul Naţional de Istorie a României. Această expoziţie identică a fost prezentă în Lisabona, Madrid, Roma, acum în Olanda. Urma să aibă loc la solicitarea omologilor noştri în Polonia pe sezonul cultural care se desfăşoară în momentul de faţă, Franţa şi Germania”, a explicat ministrul Culturii.
Întrebată dacă se gândeşte ca România să nu mai trimită obiecte de o asemenea valoare la expoziţii internaţionale, Natalia Intotero a răspuns: ”Poate că ar trebui făcută o discuţie mai serioasă. Există şi în alte ţări, de exemplu, Mona Lisa, cine doreşte să o vadă, se deplasează în Franţa. Poate ar trebui cu specialiştii stabilite mai multe detalii pentru astfel de expoziţii şi care dintre obiectele de patrimoniu pot să fie duse în afară şi care, să fim puţin mai atenţi deci ar trebui discuţii mai serioase cu colegii de la Muzeul Naţional de Istorie şi nu numai, şi cu ceilalţi colegi de la celelalte muzee, pentru că aici vorbim de un bun al statului român, al tuturor românilor care în momentul de faţă este gestionat prin activitatea colegilor de la Muzeul Naţional de Istorie. Nu vreau să aduc acuzaţii nimănui, dar să ştiţi că este o mare durere în sufletul meu”, a mai declarat Natalia Intotero.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.