Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara a anunţat că a participat cu 13 piese remarcabile la expoziţia ”Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Drents Museum din Olanda şi că toate piesele sunt în siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Furtul coifului de aur de la Coţofăneşti şi a trei brăţări dacice din cadrul expoziţiei internaţionale „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Drents Museum, Olanda, este o pierdere dureroasă pentru istoria noastră comună. Muzeul Naţional al Banatului a contribuit la această expoziţie cu 13 piese remarcabile, iar acest incident ne reaminteşte cât de fragilă este moştenirea pe care o împărţim şi cât de importantă este protejarea ei. Din fericire, piesele împrumutate din patrimoniul Muzeului Naţional al Banatului sunt în siguranţă. Totuşi, această pierdere ne afectează pe toţi, pentru că patrimoniul cultural nu aparţine doar trecutului, ci ne defineşte ca naţiune. Autorităţile colaborează la nivel internaţional pentru a aduce aceste comori acasă. Istoria noastră nu este doar o amintire - ea ne leagă de cine suntem”, a transmis Muzeul Naţional al Banatului, într-un comunicat de presă, de sâmbătă.

Printre cele 13 piese cu care a participat Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara la această expoziţie s-a numărat colierul din mormântul sarmat de la Sânnicolau Mare, piesă cu o valoare istorică excepţională, ilustrativă pentru utilizarea metalelor preţioase în perioada în secolul I. Acesta a fost descoperit în anul 1947.

În urma unei explozii de sâmbătă dimineaţă, din apropierea Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.

Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care va fi preluat de către PArchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor. Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.