Directoarea Muzeului Luvru din Paris a avertizat guvernul francez cu privire la supraaglomerare şi servicii de catering de calitate inferioară, într-o notă care a stârnit îngrijorare cu privire la starea celui mai vizitat muzeu din lume.
Laurence des Cars, prima femeie care a condus galeria, a scris o notă confidenţială despre preocupările sale ministrului Culturii, Rachida Dati, la începutul acestei luni, care a fost publicată joi în ziarul Le Parisien.
În plus, Des Cars a avertizat cu privire la „proliferarea deteriorărilor în spaţiile muzeale, dintre care unele sunt în stare foarte proastă”.
În plus, unele spaţii „nu mai sunt etanşe, în timp ce altele se confruntă cu variaţii semnificative de temperatură, punând în pericol conservarea operelor de artă”, a adăugat ea.
Luând act de problemele bugetare ale guvernului francez şi de închiderea iminentă a muzeului Pompidou pentru renovare, Des Cars a declarat că Luvru necesită totuşi o revizuire care ar fi probabil costisitoare şi complicată din punct de vedere tehnic.
Un total de 8,7 milioane de persoane au vizitat galeriile sale celebre anul trecut - aproximativ de două ori mai multe decât numărul pentru care a fost proiectat - iar Des Cars şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la calitatea experienţei utilizatorilor.
Popularitatea Luvrului a cauzat o „presiune fizică” asupra clădirii istorice, în timp ce vizitatorii nu au spaţii „pentru a lua o pauză”, a scris ea.
„Opţiunile alimentare şi toaletele sunt insuficiente ca volum, situându-se mult sub standardele internaţionale. Semnalizarea necesită o reproiectare completă”, continuă managerul în notă.
Chiar şi cea mai modernă anexă a muzeului - o piramidă de sticlă proiectată de arhitectul chinezo-american Ieoh Ming Pei şi inaugurată în 1989 - a fost aspru criticată din cauza „deficienţelor sale majore”.
Aceasta a fost folosită de preşedintele Emmanuel Macron pentru un dineu de stat înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris în iulie anul trecut, dar Des Cars a declarat că a devenit ca o seră în zilele fierbinţi şi a devenit „neospitalieră”, precum şi zgomotoasă.
La fel ca alte mari oraşe europene, Parisul a înregistrat o revenire puternică a turismului internaţional după pandemia Covid din 2020-2021.
Anul trecut, aproximativ 70% dintre vizitatorii Luvrului au fost străini.
Turiştii s-au plâns mult timp de cozi pentru a vedea „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci, care este cea mai populară atracţie din muzeu şi este expusă în cea mai mare sală a acestuia.
Nota sublinia necesitatea de a „reevalua” modul în care capodopera este prezentată publicului, Des Cars afirmând anul trecut că aceasta are nevoie de o sală proprie dedicată.
De la preluarea şefiei instituţiei în 2021, Des Cars a vorbit public despre faptul că muzeul a ajuns la „saturaţie”.
Una dintre primele sale măsuri majore a fost impunerea unui plafon de 30.000 de vizitatori pe zi şi prelungirea programului de funcţionare.
Ea a susţinut, de asemenea, o idee de a crea o a doua intrare, alta decât piramida, pentru a fluidiza restul muzeului.
Muzeul de artă modernă Pompidou, deschis iniţial în 1977, se închide pentru o renovare de 262 de milioane de euro (272 de milioane de dolari), pe o perioadă de cinci ani, începând din septembrie 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...