Materiile pentru Bacalaureat sunt explicate de profesori într-o manieră atractivă în emisiunea „Forţa ideilor”, la TVR2 din 3 aprilie, cu o abordare inedită şi interactivă. În fiecare joi, de la ora 22.05.
Elevii descoperă la TVR „idei şi trucuri” prin tehnici creative, fie că este vorba despre storytelling în matematică sau reconstituiri istorice. „Romanitatea românilor”, „Secolul XX între democraţie şi totalitarism”, „România postbelică. Statul şi politica” şi teme de cultură generală sunt urmate de dialoguri surprinzătoare cu elevii şi studenţii prezenţi în emisiune.
„La centenarul Bacalaureatului în România, TVR îşi onorează misiunea educativă prin programe speciale interactive, utile publicului tânăr. Organizăm evenimente în instituţii academice prestigioase unde profesorii interacţionează cu elevi de la colegii naţionale, licee speciale pentru surzi şi cu studenţi. Invităm nu doar tinerii, ci şi publicul de toate vârstele să se alăture acestui program care dezvoltă capacitatea de sinteză şi analiză. Cu noul sezon al emisiunii «Forţa ideilor», TVR îşi confirmă rolul social-educativ, oferind producţii atractive şi moderne", declară Dan Cristian Turturică, Preşedinte-Director General al TVR.
„Forţa Ideilor” aduce faţă în faţă cadre universitare şi tineri dornici să înveţe pentru examenul de maturitate, în emisiune fiind alături şi un dascăl interpret în limba semnelor române. Un aspect crucial, deoarece, pentru elevii care nu vorbesc şi nu aud, parcurgerea şi înţelegerea aprofundată a materiei pare o misiune imposibilă. Ei nu pot auzi explicaţiile profesorului, informaţia transmisă oral, iar profesorul care nu cunoaşte limba semnelor nu poate ajunge să „vorbească” şi cu aceşti elevi care dau acelaşi examen şi care visează să fie studenţi.
Producţia TVR va fi prezentată, alternativ, de Măriuca Mihăilescu şi Mihaela Crăciun, iar Lena Lazar Dermengiu o va traduce în limba semnelor române, în fiecare joi, de la ora 22.05.
„După minţile strălucite din educaţie şi tehnologie la nivel mondial din primul sezon, precum Zack Kass (fost strateg la OpenAI), John Hattie (director al Institutului de Cercetare în Educaţie al Universităţii din Melbourne), Sugata Mitra, vizionar în educaţia digitală, propunem o nouă serie inedită. Acum, profesori empatici, vizionari, au acceptat provocarea de a îmblânzi materia şi de a o structura astfel încât oricine e dornic să înveţe lucruri noi ori să-şi stimuleze memoria, poate găsi extraordinare aceste lecţii”, spune Mihaela Crăciun.
Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti se numără printre instituţiile care s-au alăturat demersului Televiziunii Române, fiind gazdele prelegerilor, urmate de dialogurile cu tinerii prezenţi.
Profesori invitaţi vor fi: conf. univ. Cristina Bogdan - antropolog, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, conf. univ. Constantin Augustus Bărbulescu - arheolog, decan la Centrul Universitar Piteşti, lector univ. Daniela Popescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, profesorul Marcel Bartic, cercetătortul Luigi Bambulea (Muzeul Literaturii Române), Elena Manuela David, profesoară MERITO din Suceava, Alina Dinu - interpret în limba semnelor române.
Debutul noului sezon, prilej de întâlnire cu Lucian Blaga
Pe 3 aprilie, de la ora 22.05, la prima ediţie, vorbim despre creaţia şi gândirea lui Lucian Blaga şi poemul „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Cercurile concentrice ale acestei călătorii sunt propuse de Cristina Bogdan, scriitoare şi expertă în istoria mentalităţilor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.
„Vă invităm la o întâlnire cu un nume esenţial din cultura română: Lucian Blaga – nu doar autorul din manuale, ci spiritul liber care ne inspiră să ne păstrăm lumina interioară”, afirmă Măriuca Mihăilescu. „Discutăm cu elevi, ascultăm întrebări sincere şi redescoperim un poet care merită citit nu cu ochii şcolii, ci cu ochii inimii. Dacă eşti la liceu sau pur şi simplu iubeşti ideile care contează, vino cu noi joi, de la ora 22.05, la TVR2, în această călătorie!”, spune prezentatoarea emisiunii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.