Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a declarat, vineri, pentru Agenţia de presă News.ro, că s-a autosesizat în legătură cu toate emisiunile difuzate în perioada campaniei electorale ce au conţinut mesaje împotriva lui George Soros, dar şi în legătură cu difuzarea la România TV a unui material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, potrivit căruia George Soros ar fi fost implicat în incendiul din clubul Colectiv, derapaj care ar putea duce la întreruperea emisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că e un caz foarte grav de manipulare, de dezinformare şi cred că intră foarte bine la articolul 3.2 din Lege şi, de asemenea, la 64 din Cod. După părerea mea, în cazuri de o asemenea gravitate se poate ajunge şi la întreruperea emisiei. Sigur, nu pot să garantez că vor fi de acord colegii mei cu asta, dar mie mi se pare ceva foarte grav. Probabil că fac toate lucrurile astea cu bună ştiinţă, manipulează opinia publică astfel încât să se îndrepte spre un anumit partid, împotriva altora. Aş propune întreruperea emisiei”, a spus Dorina Rusu, pentru News.ro.

Articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului prevede că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi a evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.(3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit”, prevede articolul 64 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. 

Membrul CNA a adăugat că a mai făcut o autosesizare, la începutul săptămânii, cu privire la toate emisiunile din campania electorală care au fost concepute împotriva lui George Soros şi în care numele lui a fost folosit pentru a manipula.

”Am făcut o sesizare cu privire la toate emisiunile din campanie legate de problema campaniei împotriva lui Geoge Soros şi legat de felul în care numele lui a fost folosit pentru a manipula. Cred că efectul este foarte grav, pentru că duce la resuscitarea şovinismului, xenofobiei şi chiar a antisemitismului şi este împotriva valorilor occidentale, de fapt”, a mai spus Dorina Rusu, pentru News.ro, menţionând că a văzut campania în special la România TV, dar şi la alte posturi, mai ales atunci când au fost prezenţi reprezentanţii PRU şi PSD.

Un alt membru CNA, Radu-Bogdan Herjeu, a spus că subiectul va ajunge pe ordinea de zi a forului audiovizual în şedinţa de marţi, dacă se va face o monitorizare sau, cel mai târziu, în şedinţa de joi.

”Desigur, dacă colegii mei vor binevoi să vină la muncă. Eu sper ca marţi să ne putem întâlni. În fond, în toată campania nu am avut decât două şedinţe”, a precizat Radu-Bogdan Herjeu.

Membrul CNA a spus că nu se va autosesiza în legătură cu difuzarea materialului video care ar fi asumat de gruparea Anonymous potrivit căruia George Soros ar fi fost implicat în incendiul din clubul Colectiv, pentru că nu l-a văzut.

”Eu nu pot să fac autosesizare dacă nu am văzut. Nu mi se pare corect”, a spus membrul CNA.

Referitor la apelul adresat de ActiveWatch Consiliului Naţional al Audiovizualului de a lua măsuri urgente şi ferme faţă de maniera în care România TV a reflectat campania electorală, Radu-Bogdan Herjeu a spus că instituţia aplică sancţiuni atunci când constată încălcări ale legii.

”Treaba CNA-ului este să vadă un rapport de monitorizare, să vadă imaginile, să asculte reprezentanţii postului şi să ia o decizie. CNA-ul nu o să amendeze pe cineva pentru că îi cere altcineva. O să amendeze în momentul în care o să constate încălcările legii, cu articol şi paragraf. Din păcate, lipsa de bun simţ, de decenţă, nu se amendează în România în general, iar legea audiovizualului nu are asemenea referinţe”, a afirmat membrul CNA.

Dorina Rusu a spus, de asemenea, că marţi ar trebui să se desfăşoare şedinţa CNA, dar ”nu se ştie niciodată”, iar instituţia se dovedeşte a fi ineficientă întrucât nu îşi îndeplineşte rolul de a servi interesul public.

”Teoretic ar trebui să avem şedinţă marţi, problema este că nu se ştie niciodată. În campania asta aşa a fost, când nu te aştepţi nu vin, nu se face cvorum, cum a fost şi toată vara. Nu ştiu dacă este deliberat, pentru că, de fapt, au lipsit colegi din toate părţile, nu au lipsit doar cei puşi de PSD. Niciodată nu cred că s-a întâmplat în vreo campanie să nu se ţină şedinţe. CNA-ul se dovedeşte a fi o instituţie ineficientă, care nu îşi îndeplineşte rolul pentru care a fost creată, de a servi interesul public”, a afirmat Dorina Rusu, precizând că un coleg, Florin Gabrea, este bolnav.

Organizaţia de media ActiveWatch a avertizat vineri, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că postul de televiziune România TV desfăşoară o operaţiune de manipulare, difuzând un material video care ar fi asumat de gruparea Anonymous, despre o presupusă implicare a lui George Soros în incendiul din clubul Colectiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.