Expoziţia „Regina Maria - Un veac şi jumătate”, care ilustrează personalitatea legendarei suverane, va fi organizată de Ziua Culturii Naţionale, la ora 11.00, la Sala de Marmură a Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”. Vor fi expuse: cărţi ale reginei Maria în ediţii princeps, una dintre ele fiind cu autograful acesteia. Vor mai fi expuse tabachera reginei, un creion cu monogramă, un portret în peniţă de la logodnă, fotografii, cărţi poştale, reclame, timbre, medalii.
Expoziţia este completată de planşe cu fotografii inedite, documente, acuarele şi lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria.
Regina Maria, de la a cărei naştere se împlinesc 150 de ani, a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare şi grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front şi în spitale, a încurajat şi îngrijit răniţi, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanţă. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri şi la recunoaşterea ei, devenind un simbol naţional. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniţilor”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, ţăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” şi i s-au închinat. S-a identificat cu năzuinţele lor, le-a purtat straiele cu nobleţe şi asumare, transformându-le în veşminte regale.
Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil naţional de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând piese de port tradiţional într-o manieră originală, devenind astfel un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru doamnele şi domnişoarele de atunci şi de acum. Demersul nostru expoziţional doreşte să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vom reconstitui atmosfera epocii prin expunerea unor piese vestimentare şi accesorii din perioada 1900-1930. Un alt aspect mai puţin cunoscut este faptul că Regina Maria este promotoarea unui stil Art Nouveau, cu amprentă locală, alăturând într-o manieră eclectică elemente celtice, bizantine şi neoromâneşti. Cu acelaşi design a fost concepută, de altfel, şi coroana Reginei Maria.
Pe lângă pasiunea pentru design şi amenajări interioare, pictura şi scrisul rămân repere fundamentale ale unei esteticii personale. Instruită de profesoara Reginei Elisabeta, Ruth Mercier, specializată în pictarea florilor, şi animată de conversaţiile cu Elisa Brătianu, Regina Maria a început prin a ilustra cărţi cu miniaturi, pictând o carte pe hârtie japoneză, pentru prietena sa Pauline Astor (un dar de nuntă) şi respectiv o carte pentru Regele Ferdinand. Cartea pentru soţul său a fost expusă în cadrul mai multor expoziţii din Europa, primind două medalii de aur, la Munchen şi Barcelona. Regina Maria a patronat şi Tinerimea artistică, societate fondată în decembrie 1901, din care făceau parte Ştefan Luchian, Arthur Verona, Jean Alexandru Steriadi sau Kimon Loghi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.