ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti a lansat, joi, programul ”Open Lab”, în cadrul candidaturii oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul se va desfăşura până în luna septembrie, iar prima parte a sa - Acceleratorul de idei - a fost, de asemenea, demarată.

”Acest program este un laborator de creaţie artistică, în care vor fi selectate cele mai frumoase idei ce vor fi transpuse în proiecte”, a declarat, joi, Mihaela Păun, directorul ArCuB.

”Open Lab” este un program-platformă care dezvăluie modalităţi noi de lucru. Acceleratorul de idei poate fi perceput ca ”linie de comisionare”, spun reprezentanţii ArCuB. Artişti, urbanişti, cercetători sau sociologi îşi pot înscrie ideile creative pe site-ul bucuresti2021.ro, până pe 23 mai.

În perioada 6 - 8 iunie, va fi organizat un atelier în care vor fi discutate între 25 şi 30 de idei, urmând ca zece dintre acestea să fie dezvoltate până la finalul lunii septembrie, având fiecare un buget maxim alocat de 10.000 de euro.

În acelaşi program ”Open Lab” vor fi dezvoltate şi idei ce vin din partea comunităţilor, ce vizează cartierele Capitalei. ”Este o modalitate de a convinge oamenii să se gândească la soluţii creative, ce pot fi puse în practică în cartierele lor”, a precizat un reprezentant al ArCuB.

Această etapă a ”Open Lab” se va desfăşura pe parcursul unei luni în care, printr-un fond de micro-granturi destinat grupurilor de iniţiativă, 15 idei vor participa la şase ateliere, iar, în final, zece dintre acestea vor primi câte 2.000 de euro, pentru a fi puse în practică.

”Cele mai bune idei se desfăşoară în spaţiul public”, spune Trevor Davies, preşedintele Teatrului Internaţional din Copenhaga şi coordonatorul proiectelor Capitala Europeană a Culturii. ”Mai devreme, oraşul nu era pregătit pentru asta, dar acum se întâmplă”, a mai spus Davies.

Ideile rezultate în urma acestor ateliere şi workshop-uri vor fi implementate în decurs de şase ani.

Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru oraşe din România care au fost alese pentru lista scurtă a celor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, iar dosarele pentru candidatura oraşelor trebuie depuse până pe 12 august.

ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti a demarat procesul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, în 2015.

Programul "Capitală Europeană a Culturii" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.