Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois, confirmând o informaţie apărută în Le Figaro.
Cele două părţi au făcut apel una după alta "în termenul prevăzut", a declarat Edouard Mille pentru AFP, adăugând că îşi "rezervă criticile" la adresa hotărârii pentru audierea în apel.
Compus în 1928 şi prezentat în premieră în noiembrie acelaşi an la Opéra Garnier din Paris, "Boléro" a fost iniţial comandat ca muzică de balet de dansatoarea rusă Ida Rubinstein, prietena şi protectoarea lui Ravel. Apreciată de critică, piesa a devenit rapid un triumf.
În această bătălie acerbă care continuă de când "Boléro" a intrat în domeniul public în 2016, moştenitorii decoratorului rus, care a lucrat cu Ravel, continuă să insiste că Alexandre Benois este coautor.
Întrucât Benois a murit în 1960, acest lucru ar prelungi protecţia operei de către Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique (Sacem), care gestionează şi colectează drepturile de autor în Franţa, până la 1 mai 2039.
Problema esenţială este de natură financiară: deşi redevenţele generate nu mai reprezintă "milioane de euro pe an", aşa cum se întâmpla în trecut, sumele au fost în medie de 135.507 euro pe an între 2011 şi 2016, potrivit unei estimări a avocatei Sacem, Josée-Anne Bénazéraf.
În Franţa, drepturile de autor asupra unei compoziţii muzicale sunt valabile pe durata vieţii autorului acesteia şi apoi următorii 70 de ani înainte de a intra în domeniul public.
"Boléro" a fost protejat timp de 78 de ani şi patru luni, până în 2016, deoarece legea prevede prelungiri pentru a compensa artiştii francezi pentru pierderea de venituri din timpul celor două Războaie Mondiale.
La 28 iunie, tribunalul din Nanterre (la vest de Paris) a respins cererea lui Benois, considerând că "documentele furnizate nu demonstrează că acesta este autorul argumentaţiei (rezumat, n.r.) baletului".
Argumentul unui alt coautor prejudiciat, coregrafa Bronislava Nijinska, a fost, de asemenea, respins de instanţă.
Instanţa a spus, în esenţă, că Sacem a avut dreptate să se opună manevrei moştenitorilor lui Ravel de a prelungi în mod artificial durata de protecţie a Boléro dincolo de ceea ce era rezonabil”, a declarat Bénazéraf, încântat la acea vreme.
Moştenitoarea lui Ravel, Evelyne Pen de Castel, a fost obligată să plătească un euro simbolic către Sacem "drept compensaţie pentru prejudiciul rezultat din abuzul de drepturile sale morale de autor".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...