Sezonul expoziţional se redeschide într-una dintre galeriile neconvenţionale Celula de Artă - Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu o nouă direcţie curatorială ce va îmbina pe durata anului 2025 expoziţii de artă textilă cu poezia contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vineri, începând cu ora 18:00, publicul prezent va fi martor al definitivării instalaţiei artistice „Epitelltale”, printr-un performance live mai puţin întâlnit ce aduce la un loc un artist tatuator, versuri şi individualitatea umană.

Iar sâmbătă, pe 29 martie, începând cu ora 19:00, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53 va avea loc vernisajul expoziţiei "Cellscape (Peisaj Celular)", în care artista Medeea Stănescu explorează culoarea în dialog cu structurile ţesuturilor şi ale celulelor.

“Se dau două premise, care s-au cristalizat în timp ce căutam un fir roşu pe care să îl urmărim: La început a fost cuvântul şi totul mai apoi a prins viaţă prin simpla rostire a numelui. Cuvintele ne definesc, ne dau individualitate şi autenticitate şi, totodată, ne apropie de ceilalţi. Propria piele este prima haină pe care o purtăm, dar asta numai după ce ne-am cristalizat deja suficientă identitate individuală ca să ne putem privi oarecum din afară, observând parcă natura textilă a propriilor noastre suprafeţe. Iar creşterea acestei identităţi noi o vedem hrănită cu idei surprinzătoare, cutremurătoare, transpuse în cuvinte, în poezii şi incantaţii, care ne ţes legăturile cu lumea şi ne permit să-i tragem sforile în felul nostru. Apoi, privim înapoi, spre noi, văzând printre aluniţe, cicatrici şi bubiţe reflecţia cuvintelor care ne definesc, care ne mişună pe sub piele. Devenim noi înşine consemnaţi de aceste cuvinte, pe care apoi le consemnăm la rândul nostru pe propria piele. De unde şi numele instalaţiei, „Epitelltale” - un soi de lucrare-trailer, o avanpremieră condensată a expresiilor artistice din programul Galeriei Verticale. Între instalaţie şi performance, între artă textilă şi tatuaj, între poezie şi piele am găsit o estetică sintetică". 

Echipa care a gândit şi va realiza instalaţia este compusă din: Alexandra Hotico  - selecţie forme, artist tatuator, Anca Spiridon - artă textilă, creator concept, curator, Mircea Laslo - selecţie texte şi forme, creator concept, Daniel Loagar - furnizor manechin, panotare şi Beti Piscureanu - DTP.

Textele incluse în instalaţie aparţin artiştilor (muzicieni, poeţi, scriitori): Björk, Charles Bukowski, E.E. Cummings, Jade Cuttle, Lia Faur, Sorin Gherguţ, Courtney Kampa, Omar Khayyam, D.H. Lawrence, Mihai Manole, Mihai Marian, W.S. Merwin, Harryette Mullen, Ogden Nash, Pablo Neruda, Patrick Rothfuss, Carl Sandburg, Nichita Stănescu, Wisława Szymborska.

Instalaţia va putea fi văzută până la finalul lunii aprilie.

Povestea vizuală a moştenirii noastre genetice

"Structurile celulelor şi ţesuturilor m-au fascinat şi au devenit inspiraţie pentru seria mea de lucrări. Aceste forme invizibile ochiului liber au devenit punct de plecare pentru o cercetare vizuală asupra memoriei. Uitându-mă atent la imagini microscopice ale diferitelor tipuri de ţesuturi, am observat o realitate pe care o purtăm cu toţii în noi, una plină de culoare, formă, textură. Efemeritatea este o constantă în existenţa noastră, iar la nivel microscopic acest lucru este şi mai evident: celulele se nasc, trăiesc, mor într-un ciclu continuu. Un lucru care mi-a atras atenţia este faptul că celulele pot stoca amintiri, senzaţii, gusturi, obiceiuri, toată moştenirea noastră genetică. În această serie de lucrări mi-am propus să creez un dialog între culoare şi aceste reţele, structuri complexe, oferindu-le o poveste vizuală", spune Medeea Stănescu. 


Medeea a absolvit Colegiul de Artă "Carmen Sylva", secţia arhitectură, şi în prezent studiază la Universitatea de Arte Bucureşti, secţia pictură. Imaginile pe care le creează sugerează peisaje, stări interioare şi fragmente de realitate reinterpretate iar tehnicile abordate sunt acrilic pe pânză, cărbune, grafit, pastel, acuarelă, mixed media.

Până pe 15 aprilie mai poate fi vizitată în salonul permanent al Celulei de Artă de la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr 147 - 153) expoziţia “Perspective a artistului Cristian Brânzescu” iar în vitrina pop-up de la Kulterra Art Gallery (str. Ştirbey Vodă nr. 104 - 106) se pot vedea lucrările artistei Antonia Ionescu prezente în expoziţia "Luminous Dreams", curatoriată de Andreea-Eliza Petrov.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spaţiu cu deschidere stradală, care şi-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spaţiul clasic al galeriei, pentru a interacţiona cu un public nou, care nu obişnuieşte să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică şi temporală între obiectul de artă şi privitor, se creează un dialog liber, direct şi nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale şi încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spaţiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenţă de peste 6 ani pe scena artei din Bucureşti, Celula de Artă a susţinut peste 220 de evenimente (expoziţii, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă şi-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduieşte „artă în vizită”, dar şi la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional şi autorizat de artă şi obiecte de colecţie din România şi la Palatul Bragadiru, graţie sprijinului oferit de Bulevart.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.