Un atac al Rusiei asupra NATO s-ar încheia cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-şi sporească apărarea, a declarat joi ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, într-un discurs ţinut în parlament, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a declarat joi în parlament că guvernul polonez condus de Donald Tusk doreşte să revină în grupul de ţări care stabileşte agenda Uniunii Europene, expunând viziunea guvernului într-un moment crucial din punct de vedere istoric, cu un război peste graniţă, în Ucraina.

Înaintea discursului, Ministerul de Externe a declarat că viziunea lui Sikorski este strâns aliniată cu cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care, de asemenea, îşi expune ambiţiile pentru ca Europa să fie o putere globală mai asertivă într-un discurs rostit joi la Sorbona. Oficiali polonezi de rang înalt au salutat sprijinul deschis al lui Macron pentru Ucraina, dar doresc, de asemenea, ca Parisul să îşi mărească livrările de ajutor militar.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a purtat un război hibrid împotriva Poloniei, inclusiv prin dezinformare, a acuzat Sikorski. El a spus că Rusia minte atunci când afirmă în mod fals că Polonia caută să anexeze părţi din vestul Ucrainei, din jurul oraşului Liov, care au aparţinut cândva Poloniei. Vorbind în ucraineană, el a spus: "Liov este Ucraina".

Discursul lui Sikorski în parlament a fost dedicat expunerii noii direcţii a guvernului premierului Donald Tusk, care a preluat mandatul în decembrie. Sikorski a încercat să explice cum s-au schimbat priorităţile Poloniei după ce guvernul lui Tusk a înlocuit un partid naţional conservator (Partidul Lege şi Justiţie, PiS) în ceea ce priveşte statul de drept şi relaţiile internaţionale.

Printre cei care au asistat la discurs de la tribuna parlamentului s-a numărat şi preşedintele Andrzej Duda, care provine din PiS, precum şi membri ai corpului diplomatic de la Varşovia.

Guvernul de la Varşovia îşi afirmă dreptul de a defini politicile internaţionale ale Poloniei, după ce preşedintele Duda s-a întâlnit recent cu prezumtivul candidat republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, şi, pe de altă parte, a exprimat disponibilitatea ţării sale de a găzdui armele nucleare ale NATO.

Sikorski a subliniat în discursul său importanţa prieteniei cu Germania, afirmând că perioada de confruntare din timpul guvernului anterior s-a încheiat.

"Diferenţele de opinie nu înseamnă că suntem condamnaţi la un conflict etern. Germania este vecinul nostru democratic, cel mai mare partener comercial, un actor european important şi un aliat cheie în NATO. Varşovia şi Berlinul au nevoie una de cealaltă", a declarat el.

Sikorski a susţinut că dezvoltarea şi securitatea Poloniei ar trebui să se bazeze atât pe cooperarea transatlantică, cât şi pe integrarea europeană, şi a spus că ţara sa este, de asemenea, pregătită să îşi asume responsabilitatea pentru provocările globale.

Discursul lui Sikorski s-a adresat atât publicului mondial, cât şi celui intern din această ţară de 38 de milioane de locuitori situată de-a lungul unei falii geopolitice. Polonia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, se află pe flancul estic al celor două şi are graniţe comune cu Rusia şi Belarus, pe lângă Ucraina. Este un nod cheie pentru armele occidentale care merg în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.