Producătorul suedez de echipamente pentru apărare Saab a raportat vineri o creştere cu 28% a profitului operaţional în primul trimestru şi şi-a majorat prognoza de creştere organică a vânzărilor, datorită cererii puternice de după aderarea Suediei la NATO, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profitul operaţional al producătorului avionului de luptă Gripen a fost de 1,19 miliarde de coroane (109 milioane dolari), comparativ cu 928 milioane cu un an mai devreme.

”Ne descurcăm foarte bine pe piaţă. Avem un aport puternic de comenzi, o mulţime de comenzi medii şi mici care sunt în creştere, ceea ce este grozav ca bază pentru companie”, a declarat directorul general Micael Johansson.

Saab şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere organică a vânzărilor pentru 2024 de la 12-16%  la 15-20%.

Compania, care concurează cu gigantul american al apărării Lockheed Martin, grupul francez Dassault şi BAE Systems din Marea Britanie, a înregistrat o cerere puternică pentru produsele sale în ultimul an, din cauza tulburărilor geopolitice şi a aderării Suediei la NATO.

Johansson a spus că statutul Suediei de membră a NATO înseamnă că acum compania poate participa la procesele de licitaţie ale alianţei.

”Am primit cel puţin trei comenzi pentru arme de sprijin şi Robot-70. Am avut dificultăţi la accesarea acestora când nu eram membri”, a spus el.

Armele de sprijin ale Saab includ arme antitanc portabile pentru oameni, în timp ce Robot-70 este un sistem de apărare aeriană.

Comenzile înregistrate au crescut la 18,5 miliarde de coroane în trimestrul analizat, de la 17,0 miliarde anul trecut. Portofoliul de comenzi a crescut la 158 de miliarde de coroane, de la 133 de miliarde.

Saab este în proces de creştere a producţiei pentru a face faţă cererii şi comenzilor. A recrutat aproape 2.500 de angajaţi şi a crescut cheltuielile de capital cu peste 50% în 2023 şi a adăugat încă 725 de persoane în primul trimestru al acestui an.

(1 USD = 10,8794 coroane suedeze)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.