Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, memorandumul care aprobă încheierea contractelor de finanţare a proiectelor selectate în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C1/I1.Documentul prevede posibilitatea de contractare a tuturor proiectelor selectate, în limita bugetului alocat prin HG nr.1235/2022 şi OUG nr.124/2021, precum şi aprobarea utilizării sumei neangajate din supracontractarea aferentă primului apel de proiecte, în valoare de 19,7 milioane euro, necesară pentru realizarea a 148,6 km de reţele de alimentare cu apă, pentru a fi îndeplinit indicatorul final de 1.282 km.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, este propusă semnarea contractelor aferente tuturor celor 225 de proiecte care au trecut de faza de selecţie a apelului, pentru a putea fi îndepliniţi indicatorii revizuiţi, prin modificarea PNRR, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Pentru implementarea Investiţiei 1, din cadrul Competentei 1 - „Extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenţi”, indicatorii actualizaţi sunt de 1.282 km reţele de alimentare cu apă şi 2.003 km reţele de canalizare. Alocarea financiară totală acordată pentru această investiţie este de 780 de milioane euro (600 milioane euro, fonduri din PNRR, la care se adaugă 180 milioane euro supracontractarea, în procent de 30%).

Nesemnarea acestor contracte va genera un risc major ce poate conduce la nerealizarea indicatorilor şi implicit sancţiuni financiare aplicate atât investiţiei cât şi cererii de plată în cadrul căreia este transmisă investiţia, mai susţine Executivul.

Măsurile sunt necesare în scopul atingerii jaloanelor şi ţintelor asumate prin PNRR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.