Expoziţia "Royal Portraits: A Century of Photography", care se deschide vineri la The King's Gallery din Palatul Buckingham, prezintă peste 150 de printuri fotografice şi documente din Colecţia Regală şi din Arhivele Regale, unele dintre acestea nefiind niciodată lansate sau văzute în public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la portretul colorat al reginei Elizabeth a II-a realizat de Andy Warhol până la fotografiile realizate de Cecil Beaton cu sora sa, prinţesa Margaret, expoziţia analizează portretele fotografice ale familiei regale britanice din ultimii 100 de ani.

Fotografiile provin toate din Colecţia Regală - una dintre cele mai mari colecţii de artă din lume - şi includ portrete realizate de Dorothy Wilding, soţul Prinţesei Margaret, Lord Snowdon, şi Annie Leibovitz.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Începând cu anii 1920, expoziţia prezintă portretul regal de la începuturile sale în fotografia alb-negru până la reprezentările moderne şi pline de culoare din secolul XXI.

Expoziţia se deschide cu o cameră albastră mică, dar impunătoare, cu doar două fotografii: una care marchează logodna prinţului Albert şi a lui Lady Elizabeth Bowes-Lyon - viitorii rege George al VI-lea şi regină Elizabeth - în 1923. Celălalt este portretul oficial de încoronare al nepotului lor, Regele Charles al III-lea, în 2023.

Realizate la o distanţă de 100 de ani, curatorul Alessandro Nasini a declarat că unul a fost o comandă privată iar celălalt a fost distribuit în întreaga lume în câteva secunde.

O fotografie realizată de Snowdon cu patru mame regale alături de nou-născuţii lor în 1964 este expusă publicului pentru prima dată.

"Royal Portraits" prezintă, de asemenea, multe fotografii emblematice ale regretatei regine Elizabeth a II-a, care a murit în septembrie 2022, inclusiv portretul ei de încoronare realizat de Cecil Beaton.

Fotografia alb-negru o arată pe regină în ţinută completă în Green Drawing Room de la Palatul Buckingham, în faţa unui fundal pictat al Westminster Abbey.

De asemenea, sunt expuse serigrafia lui Andy Warhol din 1985, bazată pe portretul original al reginei realizat de Peter Grugeon, şi controversata fotografie de copertă din 1977 a lui Jamie Reid pentru single-ul punk "God Save the Queen" al trupei Sex Pistols. Cântecul şi coperta au fost considerate un atac la adresa monarhiei, iar melodia a fost interzisă de majoritatea posturilor de radio din acea perioadă.

Epoca modernă

Fotografia a fost o modalitate importantă pentru familia regală britanică de a proiecta o imagine publică atentă, părând în acelaşi timp accesibilă.

Potrivit curatorului Nasini, fotografia de portret regal poate în mod unic "să menţină rolul şi funcţia istorică a unui portret regal, plasând în acelaşi timp familia regală ferm în epoca modernă".

În era digitală, în care imaginile sunt distribuite la nivel global în câteva secunde şi sunt accesibile pentru milioane de oameni, fotografiile regale ar putea să-şi fi pierdut din capacitatea de a controla percepţia asupra familiei regale.

Dar Nasini doreşte ca vizitatorii să acorde atenţie valorii portretelor originale şi să "aprecieze materialitatea şi frumuseţea lor".

"Este atât de important să priveşti cu atenţie aceste printuri şi să nu te grăbeşti, mai ales astăzi, când imaginile sunt consumate atât de repede prin intermediul smartphone-ului", a declarat Nasini pentru AFP.

Întrebat care este fotografia sa preferată din colecţie, Nasini a indicat un portret din 1968 al regretatei regine, realizat de Cecil Beaton. Fotografia o arată pe suverană purtând o pelerină neagră simplă, pe un fundal alb crud. 

"Ea a scris şi citez: "Simt că, în calitate de familie, trebuie să vă fim profund recunoscători pentru că ne-aţi prezentat ca pe nişte oameni foarte drăguţi şi reali."", a spus el.

Expoziţia se deschide vineri şi va rămâne deschisă până la 6 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.