Duminică, de la ora 18.00, a fost deschis traficul pe prima din cele şapte centuri noi construite de Consiliul Judeţean Bihor. Şoferii au aşteptat în coloană să inaugureze Centura Sântandrei. Noul drum are o lungime de cinci kilometri, iar traseul începe de pe drumul actual de legătură dintre Oradea şi Sântandrei, de pe strada Bujac, ocoleşte localitatea prin nord şi se termină la ieşirea spre Girişu de Criş, în drumul judeţean 797. Şoseaua merge paralel, pe o porţiune, cu drumul expres care face legătura cu Autostrada Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Intrarea în Oradea dinspre Sântandrei a fost o problemă în ultimii ani. De asemenea, tranzitarea Sântandreiului creează inconveniente locuitorilor. Centura va prelua traficul greu din localitate, va asigura o legătură mai bună cu zona Cazaban din Oradea şi va conecta comuna Sântandrei şi zona Giriş – Toboliu la drumul expres care leagă Oradea de autostrada Transilvania”, a explicat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, conform unui comunicat de presă.

Noul drum face parte din lotul 2 al obiectivului de investiţii „Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea”, din cadrul proiectului „Construirea şi reabilitarea legăturilor rutiere secundare către reţeaua rutieră şi nodurile TEN-T din Judeţul Bihor”. În cadrul aceluiaşi lot se realizează şi Centura Nojorid, de 8,4 kilometri.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Lucrările sunt executate de firma SC PORR Construct SRL, iar valoarea contractului pentru cele două drumuri este de 100.429.001,55 lei, TVA inclus. Termenul de execuţie a fost stabilit la 18 luni din momentul ordinului de începere a lucrărilor (februarie 2023). Centura Sântandrei se finalizează cu 3 luni înainte de termen.

Finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, prioritatea de investiţii 5: O regiune accesibilă, Obiectivul Specific (OS) 3.2.

Din proiectul „Construirea şi reabilitarea legăturilor rutiere secundare către reţeaua rutieră şi nodurile TEN-T din Judeţul Bihor” fac parte Centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia şi drumul de legătură dintre Biharia şi Paleu, modernizarea DJ 763 Padiş – Ic Ponor şi reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca, cu o valoare totală de 130 de milioane de euro, mai spune sursa citată.

În prezent, Consiliul Judeţean Bihor derulează lucrări la opt drumuri noi în judeţul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km.

  • Centura Aleşd - 5,8 km
  • Centura Beiuş - 9,3 km
  • Centura Sântandrei - 5 km
  • Centura Nojorid - 8,4 km
  • Centura Sânmartin - 8 km
  • Centura Oşorhei - 5,8 km
  • Centura Biharia - 8,7 km
  • Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
Foto: Consiliul Judeţean Bihor
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.