Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, citit de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu. Premierul arată că din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime. El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Ştiu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicaţiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenţi. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj.

Şeful Executivului afirmă că ”în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umanp a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul.

Marcel Ciolacu mai spune că fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligaţie la nivel de bază, primară, dacă pot spune aşa, iar responsabilitatea ne aparţine nou, tuturor.

”Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a arătat Ciolacu.

Potrivit premierului, ”raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal şi organizarea instituţională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operaţional, sute de traficanţi fiind aduşi în faţa justiţiei cât şi în ceea ce priveşte percepţia publică asupra fenomenului”.

”Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistenţa necesară, inclusiv cu aportul organizaţiilor neguvernamentale. Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanţii îşi diversifică metodele de operare, iar instituţiile statului încearcă să-şi adapteze acţiunile, să identifice soluţii noi de contracarare. Aşa încât, putem afirma că, deşi multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună Acesta este şi motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambiţios, care să răspundă nevoilor identificate şi să ţină cont în mod realist de capacităţile noastre. Suntem optimişti, pentru că documentul a fost elaborat împreună cu toţi partenerii, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, cu toţii în jurul mesei şi ţinând cont de recomandările organizaţiilor internaţionale. El ilustrează obiectivele, angajamentul şi determinarea tuturor celor implicaţi în stoparea acestui fenomen”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.

”Nu ne mulţumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanţilor nu e suficientă, aşa cum nu e suficient să lăudăm de la distanţă efortul organizaţiilor neguvernamentale. Dimpotrivă. Avem o strategie sinergică, avem căi de intervenţie şi avem parteneriate care ne vor ajuta săcombatem acest fenomen. Este momentul sa producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat. Suntem aici, şi împreună suntem decişi să schimbăm lucrurile in bine si să vă ajutăm pe voi, cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic, fie că vorbim de funcţionari ai statului sau membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Doresc să vă reasigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toţi”, a spus premierul în finalul mesajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.