Ţuca Zbârcea & Asociaţii s-a alăturat International Finance Corporation, parte a World Bank Group, în cadrul eforturilor de adaptare a cadrului normativ la necesităţile proiectelor de parteneriat public-privat şi de concesiuni de lucrări şi concesiuni de servicii din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Monitorul Oficial nr. 1058/23.11.2023, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1116/16.11.2023, având ca obiect modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice corespunzătoare obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice („H.G. nr. 907/2016”).

Adoptarea acestui act normativ este rezultatul unei colaborări intense şi de lungă durată între Guvernul României (în special, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii) şi International Finance Corporation. Obiectivul modificării hotărârii Guvernului a fost acela de a corela conţinutul studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate pentru contractele de parteneriat public-privat şi concesiuni cu cele mai bune practici europene şi internaţionale, respectiv de a permite valorificarea expertizei şi inovării aduse de partenerul privat/concesionar în cadrul proiectului.

În esenţă, s-a introdus o nouă secţiune ce reglementează conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii realizate sub formă de parteneriat public-privat sau de concesiune de lucrări ori de servicii, în cadrul capitolului III al H.G. nr. 907/2016 (referitor la documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice), precum şi două noi anexe care reglementează conţinutul-cadrul al studiului de prefezabilitate şi pe cel al studiului de fezabilitate aferente acestui tip de proiecte.

Principalele modificări şi completări în domeniul pregătirii proiectelor de parteneriat public-privat, respectiv de concesiuni de lucrări sau de servicii, sunt următoarele:

1. Conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii ce sunt realizate sub formă de parteneriat public-privat, de concesiune de lucrări, respectiv de concesiune de servicii care include şi lucrări, finanţate parţial sau integral din fonduri publice şi în care riscurile de proiectare şi de construcţie se transferă parţial sau integral partenerului privat/concesionarului, se adaptează în funcţie de indicatorii de performanţă pe care trebuie să îi îndeplinească investiţia în etapa de operare.

2. Studiul de prefezabilitate şi studiul de fezabilitate vor propune soluţii conceptuale de implementare a investiţiilor, prin raportare la criteriile tehnice minime, funcţionalităţile concrete şi rezultatele vizate pe care trebuie să le îndeplinească obiectivele în cuprinsul etapei de operare, soluţiile tehnice constructive urmând a fi elaborate ulterior de către partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului.

3. Elaborarea devizului general şi a devizului pe obiect, ca părţi componente ale studiului de fezabilitate, nu mai este necesară, urmând a fi elaborate de partenerul privat/concesionar,  în etapa de implementare a contractului, pe baza soluţiei tehnice declarate câştigătoare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat/concesiune.

4. Indicatorii maximali sunt determinaţi ca valoare totală a cheltuielilor finanţate din fonduri publice, care constă în valoarea totală a cheltuielilor exprimate sub forma plăţii în etapa de pregătire a proiectului, sub forma de plăţi în etapa de construire a proiectului şi sub forma de plăţi în etapa de operare a proiectului.

5. Conţinutul-cadru al studiului de prefezabilitate este reglementat în anexa nr. 31, în timp ce conţinutul-cadru al studiului de fezabilitate este reglementat în anexa nr. 41.

Echipa Ţuca Zbârcea & Asociaţii a lucrat îndeaproape cu International Finance Corporation în etapa de pregătire şi de redactare a noului act normativ cu autorităţile publice competente în materie de contracte publice (în special, Unitatea de Management a Investiţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice).

Avocaţii firmei implicaţi în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate şi Tudor Bonifate, Associate.

Iuliana Leon deţine o vastă experienţă în servicii de reglementare în domeniul parteneriatului public-privat, concesiunilor de lucrări publice şi concesiunilor de servicii, achiziţiilor publice, în redactarea legislaţiei primare şi secundare din România şi Moldova. În ultimul timp, Iuliana Leon a coordonat echipe de avocaţi interdisciplinare selectate de Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, în pregătirea unor proiecte publice de anvergură din domeniul infrastructurii, inclusiv din domeniul infrastructurii portuare. Iuliana Leon este iniţiatoarea primului Summit Internaţional în domeniul Parteneriatului Public-Privat organizat la Bucureşti, care se doreşte a deveni o tradiţie, şi este un renumit lector în cadrul forumurilor internaţionale organizate în domeniul Parteneriatului Public-Privat.

Tudor Bonifate este doctorand în drept administrativ în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, cu o temă de cercetare finanţată din granturi de la bugetul de stat şi dedicată noţiunii de interes în contenciosul administrativ. Deţine o diplomă de master emisă de aceeaşi instituţie de învăţământ superior, cu specializarea Achiziţii publice, concesiuni, parteneriat public-privat, după ce anterior a absolvit studiile de licenţă în calitate de şef de promoţie şi a fost admis în cadrul Baroului Bucureşti cu cel mai mare punctaj la nivel naţional. Tudor Bonifate face parte din departamentul de Litigii & Arbitraje al Ţuca Zbârcea şi Asociaţii şi lucrează îndeaproape cu echipa specializată în Drept public din cadrul firmei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.