Majoritatea francezilor exprimă sentimente negative faţă de Europa, fie de îngrijorare (46%), fie de furie (13%); 16% se declară indiferenţi şi doar un sfert dintre ei se declară încrezători (15%) sau optimişti (10%), potrivit unui sondaj Ifop comandat de publicaţia Ouest-France, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit sondajului, publicat joi pentru a marca Ziua Europei, îngrijorarea este cea mai mare în rândul comercianţilor şi magazinelor (53%) şi al pensionarilor (50%). Majoritatea simpatizanţilor de dreapta şi de extremă dreapta (53%) se declară, de asemenea, îngrijoraţi. Cei mai supăraţi sunt în rândurile partidelor Reconquête (34%) şi Rassemblement National (23%), ambele de extremă dreapta.

Totuşi, majoritatea francezilor se declară mândri că sunt europeni, dar acest sentiment este în scădere, de la 68% în decembrie 2021 la 59% în aprilie 2024. În plus, tot mai puţini francezi văd efectele pozitive ale integrării europene pentru Franţa (50% faţă de 53% în martie 2017). Mai mult de jumătate dintre artizani şi comercianţi (53%) şi muncitori (51%) se simt rareori sau niciodată mândri de apartenenţa la Uniunea Europeană.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În timp ce 84% dintre alegătorii majorităţii prezidenţiale şi 71% dintre alegătorii de stânga îşi exprimă mândria, doar 36% dintre alegătorii Reconquête şi RN împărtăşesc acest sentiment.

Chiar şi în rândul francezilor care sunt mândri că sunt europeni, sentimentele de îngrijorare (43%) depăşesc încrederea (24%) şi optimismul (14%).

Respondenţii consideră, de asemenea, că anumite regiuni beneficiază mai mult de pe urma politicilor şi resurselor financiare ale UE. În proporţie de 70%, cred că este vorba de regiunea Île-de-France şi de zonele metropolitane (66%) care beneficiază cel mai mult. Majoritatea consideră că comunităţile rurale (64%), suburbiile dificile (63%) şi zonele periurbane (52%) nu beneficiază de aceste resurse. Cei chestionaţi îşi pun încrederea în primul rând în autoritatea locală (23%) şi în regiune (22%) pentru "a face faţă provocărilor viitorului", doar 10% dintre ei citând Europa pe primul loc.

În fine, ţările de care francezii se simt cel mai aproape sunt Spania (24%), Germania (23%), Belgia (18%) şi Italia (14%), toate celelalte ţări primind 3% sau mai puţin.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 4-13 aprilie şi online în perioada 17-25 aprilie, pe un eşantion de 4.821 de persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză cu vârsta de 18 ani şi peste, prin metoda cotelor. Marja de eroare este cuprinsă între 1,8 şi 2,9 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.