Israelul nu a fost implicat în moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, ca urmare a prăbuşirii elicopterului în care se afla, un accident în care au murit mai mulţi membri ai anturajului său, a declarat luni un oficial israelian pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu am fost noi", a declarat sec oficialul, care a solicitat anonimatul.

Pe reţelele sociale au circulat zvonuri, în noaptea de duminică spre luni, care susţineau că Mossadul - spionajul extern israelian - ar fi fost implicat în accidentul de elicopter.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În mod oficial, Israelul nu a comentat încă moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, menţionează The Guardian.

Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a fost acuzată de mai multe asasinate şi atentate cu bombă în interiorul Iranului în ultimii ani, iar forţele aeriene ale Israelului au bombardat obiective iraniene în Liban şi Siria, însă Ierusalimul rareori comentează aceste activităţi.

Până în prezent, analiza Israelului pare să fie că dispariţia neaşteptată a celor două figuri semnificative ale regimului nu este susceptibilă să modifice în mod semnificativ războiul rece pe care îl poartă de mult timp cu Teheranul: politicile externe, de apărare şi nucleare ale Republicii Islamice sunt, în cele din urmă, de competenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, luptele interne pentru putere create de vidul brusc ar putea distrage atenţia Teheranului de la războiul din Gaza. Grupările aliate Iranului din Siria, Irak şi Yemen au atacat Israelul cu drone şi rachete de la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, iar la graniţa de nord a Israelului mocneşte un război de uzură cu puternica miliţie libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

"Aceasta nu este o veste rea pentru Israel. Cu toate acestea, evenimentele din Iran vor evolua probabil într-un ritm diferit faţă de cele din jurul nostru. Într-un scenariu pozitiv, iniţial, guvernul de la Teheran ar putea fi mai preocupat de problemele interne şi va pune mai puţină presiune asupra Hezbollah pentru a menţine un front militar activ împotriva Forţelor de Apărare ale Israelului", a scris Amos Harel, analist militar, în cotidianul de stânga Haaretz.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac direct, fără precedent, cu rachete şi drone asupra Israelului, autorizat de Raisi. Atacul s-a vrut o ripostă la o lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.