Un acord a fost încheiat în vederea unui guvern de coaliţie de dreapta în Olanda, la aproape şase luni de la o victorie în alegeri lui Geert Wilders, care nu va fi premier, a anunţat liderul extremei drepte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem un acord între negociatori”, a anunţat miercuri Wilders, care a renunţat la postul de premier în martie, în contextul în care analişti subliniau probleme pe care le putea crea un politician islamofob şi antieuropean ca reprezentant al Olandei.

Patru partide au încheiat acest acord - Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders, Mişcarea Agricultor-Cetăţean (BBB, proţărănesc), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal) şi Noul Contract Social (NSC, anticorupţie).

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Este neclar cine va fi premierul care va conduce coaliţia de dreapta şio îi va succede lui Mark Rutte, candidat la postul de secretar general al NATO.

Această problemă a fost discutată miercuri, dar nua fost tranşată, potrivit lui Wilders.

Această discuţie va continua ”ulterior”, a anunţat el.

Numele unui fost ministru al Educaţiei şi Internelor Ronald Plasterk, care a jucat un rol-cheie în supervizarea primelor negocieri este cel mai vehiculat.

Partidele urmează să negocieze un acord cu grupurile lor parlamentare în vederea unei aprobări definitive.

”DACĂ NU MÂINE, ATUNCI POIMÂINE”

În martie, cele patru partide au convenit să opteze în favoarea unui guvern în parte tehnic, alcătuit 50% din politicieni şi 50% oameni din afara politicii.

Olanda a avut ultima oară un guvern de ”experţi” în 1918.

În urma unor negocieri-maraton marţi, Wilders a anunţat o ”zi istorică” în care partidul său intră pentru prima oară într-un guvern olandez.

Geert Wilders, supranumit ”Trumpul olandez”, şi-a relaxat unele poziţii politice în vederea formării unui guvern.

Însă programul său electoral prevede în continuare o interzicere a Coranului şi moscheilor.

În urma unei victorii-surpriză în alegeri, el se declarar pregătit să devină premier, însă cel puţin unul dintre partenerii săi de coaliţie a ameninţat să torpileze acordul în acest caz.

”Să nu uitaţi. Voi deveni într-o zi premier al Olandei, Cu susţinerea a şi mai multor olandezi”, a declarat Geert Wilders după ce s-a retras.

”Dacă nu mâine, atunci poimâine. Pentru că vocile a milioane de olandezi vor fi auzite!”, adăuga el.

Negocierile în vederea formării unei coaliţii au fost dificile şi nu au fost ajutate de atacuri din toate părţile pe reţele de scializare.

În februarie, liderul NSC, Pieter Omtzigt, s-a retras brusc de la negocieri, în mod oficial din cauza unor dezacorduri asupra finanţelor publice, însă îngrijorările sale cu privire la anumite poziţii politice ale lui Geert Wilders nu au scăpat nimănui.

Întrebat de ce a durat aproape şase luni să se formeze un guvern, Omtzigt a zâmbit.

”Ei, bine, asta este un pic povestea formării acestui Guvern”, a răspuns el.

”Fiecare fază a durat un pic mai mult decât s-a prevăzut, dar este normal”, a adăugat liderul noii formaţiuni.

Ultimul Guvern al lui Mark Rutte a fost format în 271 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.